IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед прогнозира слабо възстановяване през следващите няколко години

Щатската централна банка очаква икономиката на страната да нарасне с между 2,4% и 2,5% през тази година, в сравнение с по-ранна прогноза за ръст от 3,0% - 3,5%

12:11 | 24.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фед прогнозира слабо възстановяване през следващите няколко години

Федералният резерв понижи прогнозата си за американската икономика за тази и за следващата година и заяви, че може да са необходими няколко години, докато икономиката оздравее напълно, пише CNN.

Според стенограма от заседанието на Фед от 3 ноември, която беше публикувана във вторник, повече от половината от директорите на централната банка смятат, че ще са необходими около 5 или 6 години, за да може безработицата, растежът и инфлацията да се завърнат към по-нормални нива. Други представители на Фед предупредиха, че пълното възстановяване може да отнеме дори още повече време.

Доста по-слабата прогноза е основната причина, поради която директорите на Фед решиха по-рано този месец да обявят план за вливане на ликвидност в размер на 600 млрд. долара, с които централната банка да придобие дългосрочни щатски облигации. Планът беше разкритикуван от някои икономисти, политици и представители на чужди централни банки.

Фед очаква икономиката да нарасне с между 2,4% и 2,5% през тази година, в сравнение с по-ранна прогноза за ръст от 3,0% - 3,5%.

Щатското министерство на икономиката съобщи във вторник, че икономиката е нараснала с 2,5% през третото тримесечие, в сравнение с 1,7% през второто, но под 3,7% през първите три месеца на годината.

Фед понижи и прогнозата си за растеж през 2011 г. до 3% - 3,6%. Първоначално очакванията бяха за ръст от между 3,5% и 4,2%.

Централната банка обяви, че очаква нивото на безработицата да остане около 9,5% - 9,7% през тази година. Безработицата беше 9,6% през октомври.

Фед прогнозира, че безработицата ще се понижи до 8,9% - 9,1% през 2011 г., доста над 8,3% - 8,7%, каквато беше предишната прогноза на банката.

Според оценката на Фед безработицата ще падне до 6,9% - 7,4% през 2013 г. За сравнение, безработицата през 2007 г. - последната година преди рецесията - беше едва 4,6%.

Централната банка потвърди, че инфлацията няма да е проблем в обозримо бъдеще. Цените на потребителските стоки се очаква да се повишават малко по-бързо в сравнение с предишната прогноза, но въпреки това с под 2% поне до 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Аз прогнозирам още финасови проблеми и задълбочаване на кризата последвано от крах на финасовата система. За сега прогнозите ми се сбъдват. Който иска да вярва на теизи измамници или да се запаси с храна за гладните години. Избора е ваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още