IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед няма да промени скоро монетарната си политика

Стенограмата от последната среща на институцията показва, че съкращаване на силно критикуваната програма за изкупуване на ценни книжа вероятно няма да има

21:54 | 04.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фед няма да промени скоро монетарната си политика

На срещата си през декември представителите на Федералния резерв на САЩ са се обединили около становището, че икономическото възстановяване на страната все още е твърде слабо и изисква монетарна подкрепа въпреки увеличаващите се признаци на укрепване.

Това показва стенограмата от срещата на институцията, предаде Ройтерс.

През последните седмици икономистите се надпреварват да повишават прогнозите си за икономически растеж въз основа на данните, показващи, че бизнес активността и потребителските разходи набират скорост.

От Фед обаче са много по-песимистично настроени. На срещата си през декември от централната банка не направиха промени в програмата си за изкупуване на облигации на стойност 600 млрд. долара, обявена през ноември.

От стенограмата става ясно, че Фед разчита на краткосрочен икономически подем вследствие на постигнатото споразумение между президента Барак Обама и републиканците в Конгреса за удължаване на данъчните облекчения в страната.

Във Фед обаче все още се притесняват относно рисковете пред растежа като вялия пазар на труда и затруднения сектор на жилищни имоти.

"Въпреки положителните новини, излезли в периода между двете срещи, най-вероятният резултат ще е постепенно ускоряване на растежа, съпроводено с бавен напредък към максимална заетост“, се посочва в стенограмата.

Като евентуален проблем пред възстановяването на щатската икономика от Фед посочват и дълговите проблеми в Европа.

БВП на САЩ нарасна с 2,6% на годишна основа през третото тримесечие – ниво, което се смята за твърде ниско, за да се понижи нивото на безработица от сегашните 9,8%.

Стенограмата показва, че очакванията за евентуално съкращаване на силно критикуваната програма за изкупуване на ценни книжа вероятно няма да се оправдаят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
varna
преди 13 години
След като ФЕД прие тази остро критикувана програма в отговор на предвидено от тях ниско икономическо развитие, сега в оправдание на това спорно свое решение, са задължени да бъдат песимисти за икономическото развитие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още