IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки на развиващите се страни вършат мръсната работа на Фед

Изглежда, че възстановяването на щатската икономика бавно еволюира в широкомащабна експанзия, коментира шефът на Richard Bernstein Advisors LLC.

15:04 | 27.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Централните банки на развиващите се страни вършат мръсната работа на Фед

Всеки икономически цикъл води до известен ръст на инфлацията, което е съпътствано с притеснения от страна на инвеститорите.

Съществува обаче огромна разлика между нормалното и циклично инфлационно напрежение и растящия страх, че САЩ по някакъв начин мутира в страна от развиващия се свят, пише Ричард Бернстейн, изпълнителен директор на Richard Bernstein Advisors LLC. в коментар за Financial Times.

По ирония на съдбата сегашното затягане на валутните политики на централните банки на развиващите се страни вероятно няма да позволи инфлацията в САЩ да излезе извън контрол и на практика ще удължи икономическия цикъл на американската икономика.

Сега, „печатането на пари“ описва това, което преди време се наричаше просто „монетарен стимул“. Някои наблюдатели, изкривявайки основните принципи на монетарната теория, твърдят, че валутните стимули сами по себе си предизвикват инфлация.

Всъщност единствено леснозапалимата комбинация от печатане на пари и трупане на кредити може да предизвика инфлационен пожар. На фона на все още слабото кредитиране, растежът на количеството пари в обращение в САЩ, включително чекове, краткосрочни депозити и дългосрочни депозити от под 100 хил. долара (паричен агрегат M2), е под 5%.

Според монетарната теория една икономика не може да страда от необичайно висока инфлация без необичайно висок ръст на кредитирането, което стимулира необичайно високо търсене. Пример за това е неотдавнашното спукване на балона на пазара на недвижими имоти.

Необичайно високият растеж на ипотечни кредити предизвика необичайно високо търсене на пазара на недвижими имоти, което от своя страна предизвика необичайно висока инфлация при цените на жилищата.

САЩ може да преживеят известно нормално циклично инфлационно напрежение (пикът при индекса на потребителските цени в САЩ отмина преди повече от две години), но запазване на инфлационното напрежение е малко вероятно без бързо нарастване на кредитите, което да стимулира търсене надхвърлящо предлагането.

Лесно е да обвиняваме Федералния резерв (Фед) за нарастването на инфлацията в САЩ. Според анализаторите обаче инвеститорите може би обвиняват грешната централна банка.

Независимо дали инвеститорите съзнават това или не, инфлационните тенденции са по-тясно свързани с разхлабената валутна политика на централните банки на развиващите се страни и произтичащия от това растеж на кредитите на местните пазари, отколкото с политиките на Фед и ръста на кредитирането в САЩ.

Необичайното нарастване на кредитирането и на количеството пари в обращение, което наблюдаваме на много развиващи се пазари, предизвиква и необичайно висока инфлация - точно както предсказва монетарната теория.

Растежът на количеството пари в обращение през последните 12 месеца в Бразилия, Русия, Индия и Китай варира между 15% и 30%. Това са най-високите нива на растеж сред основните световни икономика.

Изключително разхлабените условия за кредитиране предизвикаха прекомерно търсене, което от своя страна доведе до значителни и нарастващи инфлационни нива. На практика страните от групата БРИК сега преживяват едни от най-високите инфлационни нива в света - отново в съответствие с теорията, високият ръст на кредитирането насърчава прекомерно търсенето, което води до по-високи нива на инфлация.

Сега централните банки на развиващите се страни започнаха да затягат валутните си политики, за да овладеят растежа на кредитирането и да ограничат търсенето. Ако те успеят да направят това, тенденцията на нарастване на цените на суровините може да бъде спряна.

Общоприето е заключението, че повишеното търсене на суровини през последното десетилетие е породено главно от експанзията на развиващите се пазари. Повишеното търсене на суровини беше частично подкрепено и от гореспоменатата разхлабена валутна политика и кредитни условия.

Въпреки това може да е грешка да правим заключения въз основа на остарели тенденции, особено в светлината на затягането на валутните политики, предприето от централните банки на развиващите се страни.

Кривата на доходността по облигациите е много добър показател при прогнозиране на икономическия растеж. Докато в САЩ тази крива остава много стръмна (по-високи лихвени проценти при дългосрочен матуритет) и предполага силен икономически растеж, кривата на доходността в много страни от развиващия се свят става все по-плоска поради затягането на валутните политики, предприето от централните банки.

Индия например има една от най-плоските криви на доходност със спред между едногодишния лихвен процент и 10-годишната лихва от едва 35 базисни пункта.
Преди година този спред беше 250 базисни пункта. Според прогнозата на анализаторите през следващите месеци кривата в Индия може дори да се обърне. Исторически погледнато, обърнатата крива на доходността вещае най-малкото чувствително икономическо забавяне, ако не и рецесия.

Развиващите се пазари все по-недвусмислено показват, че навлизат в крайната фаза на икономическия цикъл – фаза на нарастваща инфлация, водеща до затягане на валутната политика, плоска крива на доходността и понижаване на прекомерно оптимистичните прогнози за корпоративните печалби. (През последния сезон на отчетите, 45% от компаниите от развиващите се пазари обявиха резултати по-лоши от очакваните).

Щатската икономика, от друга страна, продължава да демонстрира тенденции, които са присъщи за ранния икономически цикъл. Растежът на индустриалното производство например вече е позитивен в 30 от 32-те индустриални категории, следени от Фед.

Изглежда че възстановяването на щатската икономика бавно еволюира в широкомащабна експанзия. Това са добри новини за инвеститорите, които е време да престанат да се притесняват, че скоро Фед ще предприеме затягане на валутната политика.

Ако централните банки на развиващите се пазари успеят да овладеят растежа на кредитите и да охладят икономиките си, инфлацията при суровините в САЩ, която в момента плаши толкова много инвеститори, вероятно ще отшуми.

Централните банки на развиващите се пазари на практика вършат мръсната работа на Фед и щатските акции може да се окажат на-големият печеливш от това.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Хммм... това ми прилича на (поредния) опит за защита на Фед. Ама е нещо от рода на "понеже нашата котка е сива значи тази на съседа вече не е гладна".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още