IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке предупреждава за тавана на държавния дълг на САЩ

САЩ могат да загубят кредитния си рейтинг ААА, твърди председателят на Фед

11:25 | 15.06.11 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке предупреди, че кредитоспособността на страната е изложена на риск, ако не бъде вдигнато ограничението за държавния дълг, съобщи BBC.

Според Бернанке САЩ могат да загубят желания си кредитен рейтинг ААА, ако Конгресът не гласува за вдигането на тавана от 14,3 трилиона долара за държавния дълг.

На конференция във вторник той обяви, че всяко забавяне на плащанията от страна на американското правителство може да причини хаос на световните финансови пазари.

То може да накърни статута на долара като резервна световна валута, предупреди председателят на Фед.

Бернанке посочи, че разбира желанието на мнозина политици да използват крайния срок, за да предизвикат някои необходими и трудни политически корекции, но според него таванът на дълга е „грешният инструмент за такова важно нещо“.

„Провалът при увеличаването на дълговия таван ще изисква федералното правителство да отложи или откаже плащания за държавни облигации, чийто срок за погасяване е изтекъл. Дори и краткосрочно прекратяване на плащанията или лихвите по държавните дългови облигации ще причини тежки проблеми на финансовите пазари и разплащателната система“, убеден е той.

Председателят на Фед добави, че американският държавен дълг рискува понижаване на рейтинга, предизвиквайки по този начин фундаментални съмнения за кредитоспособността на страната.

Възможни са също дългосрочни щети за „специалната роля“ на долара и държавните ценни книжа на световните пазари, смята той.

Вместо да позволят фалит, демократите и републиканците трябва да развият заслужаващ доверие дългосрочен план за обуздаване на бюджетния дефицит на страната, каза още Бернанке. Увеличение на тавана на държавния дълг с 2,5 трлн. долара ще позволи на правителството да действа най-малко до 2013 г.

Председателят на Фед предлага стабилизиране на дефицита в съотношение към икономиката като цяло и намаляване на стойността му във времето. Трябва да бъдат въведени цели за съкращаване на дефицита и да бъде наложен механизъм, задействащ автоматичното му съкращаване, смята Бернанке.

Ако до август не бъде постигнато споразумение, САЩ могат да просрочат плащанията си по държавните облигации.

Вицепрезидентът на страната Джо Байдън и лидерите на партиите в Конгреса подновиха разговорите си за намирането на взаимноприемливо решение. Те се опитват да достигнат споразумение, което би обединило намаляването на разходите с увеличаване на тавана на дълга.

Очаква се да бъдат обсъдени нивото на годишните разходи, процесът на бюджетните реформи, данъците и помощите за здравеопазване. „Постигнахме реален напредък, залягаме над тежките проблеми и всички са около масата за преговори“, заяви Байдън след срещата във вторник.

Американският президент Барак Обама и председателят на Камарата на представителите Джон Бонър желаят споразумението да бъде постигнато до 4 юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
amanzaman
преди 12 години
Те също са балонизирани в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
vinsa
преди 12 години
купувайте злато и среброоо :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още