IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресмените в САЩ отхвърлиха законопроекта за увеличаване на лимита за дълга

Ако до началото на август не се намери решение, САЩ са заплашени от изпадане в неплатежоспособност, смята финансовият министър Тимъти Гайтнър

08:04 | 01.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тимъти Гайтнър е уведомил Конгреса, че след 2 август правителството може да спре да обслужва задълженията си за първи път. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тимъти Гайтнър е уведомил Конгреса, че след 2 август правителството може да спре да обслужва задълженията си за първи път. Снимка: Ройтерс

Спорът около държавния дълг на САЩ се ожесточава. Камарата на представителите на Конгреса гласува против увеличаване на лимита на държавния дълг, което бе възприето от анализаторите като политическа стъпка на републиканското мнозинство за подчертаване на нуждата от орязване на бюджетните разходи, съобщи AP.

С 318 срещу 97 гласа бе отхвърлено искането на президента Барак Обама за увеличаване на тавана на дълга над сегашните 14,3 трлн. долара. Конгресмените имат срок до 2 август да постигнат споразумение по въпроса.

Осемдесет и двама демократи гласуваха заедно с републиканците против предложението. Гласуването увеличава натиска върху президента Барак Обама, пише и Financial Times. Финансовият министър Тимъти Гайтнър вече предупреди, че сегашната граница за държавния дълг ще бъде прескочена най-късно в началото на август. Ако дотогава не се намери решение и сегашният лимит бъде повишен, САЩ са заплашени с изпадане в несъстоятелност, което заплашва кредитния рейтинг на страната и стойността на долара.

Републиканците заявиха, че биха подкрепили повишаването на тавана само ако това бъде придружено от мерки за съкращаване на разходите. 

"С днешното гласуване Камарата показа на американския народ и на рейтинговите агенции, че републиканците няма да се съгласят на увеличаване на държавния дълг без съществени съкращения на разходите и истински бюджетни реформи", заяви конгресменът Дейвид Кемп, шеф на комисията за данъците.

Гласуването беше изместено назад във времето след приключването на борсовата търговия в Ню Йорк, за да не окаже влияние, пише Washington Post.

Зад кулисите обаче републиканците и демократите са готови да търсят решение, макар и без успех засега. Белият дом също е уверен, че Конгресът в крайна сметка ще подкрепи законопроекта.

Обама и демократите вече сигнализираха, че са съгласни на драстични съкращения на разходите. Само че предложенията им не се виждат достатъчни на републиканците, които предлагат драстични орязвания на разходите в здравния сектор. Освен това републиканците се противят на плановете на Белия дом да повиши данъците за богатите и категорично отхвърлят всякакви данъчни повишения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/blog-post_1619.htmlЗа кризата в САЩДнес САЩ е в криза, поради наличие на конкретна причина.Ситуацията е подобна, както през предходни години, но на по-високо ниво.В САЩ досега отлагаха стихийно развитие на криза чрез увеличение на държавни дългове. Навярно и сега ще имат възможност да продължат временно тази гибелна практика, което ще им донесе нови бъдещи щети.За успешно спасение от криза е обходимо да се премахне нейната особено важна причина - продължаване на Грешката на Джон Лоу. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
В Америка - всички. Учете китайски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
Въх и какво сега? Няма да увеличаваме дълга и данъците на богатите. Познайте кой ще го д*ха =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още