IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Ако не повишим тавана на дълга, ще повторим кризата

Републиканците в Конгреса искат сериозно съкращаване на разходите преди са се стигне до каквото и да било споразумение

21:22 | 14.06.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обама: може да настъпи повторение на световната финансова криза.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама: може да настъпи повторение на световната финансова криза. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама предупреди в интервю за NBC, че ако Конгресът не повиши тавана за дълга, който САЩ имат право да привлекат, ще настъпи нова финансова криза.

В момента лимитът за дълга е определен на 14,3 трлн. долара и според изчисленията на финансовия министър Тимъти Гайтнър ще бъде достигнат точно на 2 август тази година. Таванът щеше да е пробит още през пролетта, но сложни счетоводни машинации позволиха на администрацията да отложи достигането му.

„От доверието в САЩ като надежден кредитополучател зависи не само нашият собствен начин на живот, а също и глобалната финансова система. Може да настъпи повторение на световната финансова криза, ако играем твърде близо до ръба“, е заявил Обама, цитиран от Ройтерс.

Президентът е допълнил, че има думата на републиканците, че подобна ситуация ще бъде избегната и таванът на дълга ще бъде повишен чувствително.

Републиканците в Конгреса обаче искат сериозно съкращаване на разходите, преди са се стигне до каквото и да било споразумение за повишаване на тавана. Увеличението трябва да се случи до 2 август, за да може правителството да заеме пари, за да покрие разходите си.

Ако таванът на дълга не бъде увеличен, Вашингтон няма да може да издава нови емисии държавни ценни книжа, с които да погасява стари задължения. Това би означавало практическа неплатежосопсобност, което би довело до сериозни трусове по целия свят, тъй като американските ДЦК са основен инструмент, в който са инвестирали различни правителства, кредитни институции и други играчи на пазара.

Ако лимитът бъде вдигнат, държавният дълг ще достигне 15,5 трлн. долара в края на септември.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 0
vinsa
преди 12 години
логично е човек да харчи толкова колкото е спечелил. Вземайки заем и изхрчвайки го предварително, би следвало период на ограничаване на разходите, за да може да се покрие кредита. Ако не си покрият кредита би трябвало да фалират. Но не виждам как могат да си покрият кредита, след като те пордължават да харчат повече, отколкото печелят, т.е. износа им е по-малък от вноса. Значи би трябвало да фалират. Освен акооо не напечатат още много доларчета. Купувайте сребро и злато :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
"Таванът щеше да е пробит още през пролетта, но сложни счетоводни машинации позволиха на администрацията да отложи достигането му."Пък ни трева пасем, мууу..Цялата им америка е една голяма машинация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 12 години
е тя на практика америка е фалирала отдавна но нали там е меката на еврейте и няма как да се отрази това на рейтингът.след толко банкви фалити там и кризата която започна от там и след това бясно пе4атане на пари.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 12 години
те това е америка само да консумират, хар4ат, пе4атат хартийки и да живеят на гърба на другите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Същият този Обама, по времето на президента Клинтън, е гласувал "против" в сената по същият повод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Разбирай - ако не повишим тавана/т.е. възможност да харчим като обезумели без контрол/, няма да ме преизберат за Президент....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още