IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке отново призова за вдигане на тавана за кредити към САЩ

Шефът на Федералния резерв настоява границата, до която правителството може да задлъжнява, да бъде вдигната

22:28 | 12.05.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Бернанке отново призова за вдигане на тавана за кредити към САЩ

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке отново призова законодателите да вдигнат тавана, до който правителството може да задлъжнява. Според него, ако това не бъде направено, е възможно пазарите да поемат по същия път, по който са поели след фалита на Lehman Brothers, пише CNNMoney.

Провал на опитите за вдигане на тавана за емитиране на дългове може да има катастрофални последици, предупреждава Бернанке.

„Най-лошият изход би бил този, при който финансовата система отново е дестабилизирана по начина, по който беше около фалита на Lehman, а това би имало изключително тежки последици за останалата част от икономиката”, обяснява Бернанке.

Според ръководителя на Фед „разиграването на картата с лимита върху дълговете е доста рискован ход”.

Както е известно, настоящият таван за поемане на дългове е на ниво от 14,294 трлн. долара. По различни данни към момента дълговете на американското правителство са в близост до 14 трлн. долара, а най-късно през август настоящият лимит ще бъде достигнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Както основната причина за кризата от 2008 бе в икономическата политика на САЩ , така и сега с продължаването на безконтролното печатане на пари САЩ са главният виновник за високите цени на нефта и на всички по-важни суровини и храни.Въпросът е до кога светът ще търпи това положение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Проблема не е дали парите имат златен стандарт или не. Тежки депресии е имало и с златни пари, ако вникнеш повече в проблема сигурен съм че ще ме разбереш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Американците пак се надяват да живеят за сметка на останалия свят. Пак са тръгнали да печатат хартийки и в замяна на това да получават стоки и услуги. Какво ще стане, ако всички почнеме да емитираме дълг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
stamba69
преди 13 години
Старата лисица Бренекето много добре знае ,че този път няма да има вдигане на тавана и подготвя спекулантите как точно да реагират . Естественно ,че самия той&компания (за ФЕД става въпрос ) са най -големите спекуланти и искат да са сигурни предварително как ще реагира стадото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
proizvoditel
преди 13 години
Простите американци си избарха Обама и оттам задълбочиха проблемите!Спекулантите раздуха петрола и храните и какво .... И сега тоя иска още ликвидност да пуска .... КОШМАР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Иван Митев
преди 13 години
ПРАВИТЕЛСТВЕНА СЛАБОСТДнес е налична управленска слабост, защото все още правителството на САЩ не отчита продължаване (от 1716 г.) на световна държавна финансова грешка, която е налична в американската държава.[Същността на държавната финансова грешка е, че при условия с ползване на "Незлатни пари" се управлява по начин от времето със "Златни пари".Запазването на стария (от времето със "Златни пари") начин на финансово управление при нови условия с "Незлатни пари" развива икономически и социални диспропорции и (за достатъчно време) винаги води до криза.]Заради тази своя управленска грешка - правителствата са с държавен бюджет с налични ненужни завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи.Именно наличието на тази (доскоро неизвестна) държавна управленска грешка е особено важната причина за днешната криза.Възможно е вредната Грешка на Джон Лоу да бъде прекратена чрез прилагане на усъвършенствано (спрямо време със Златни пари) държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още