IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Обама призова за вдигане на границата на задлъжнялост на САЩ

Лимитът от 14,3 трлн. долара, до който правителството може да емитира нов дълг, е съвсем близо

08:40 | 16.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Съединените щати Барак Обама предупреди Конгреса, че ако не бъде повишен прагът за държавния дълг, има опасност от по-тежка финансова криза и икономическа рецесия от тези през 2008-2009 година, тъй като инвеститорите могат да започнат да се съмняват в способността на страната да си изплаща дълговете, предаде Ройтерс.

В предварително записано изказване, излъчено от CBS News, Обама отново припомни позицията си, че републиканците не трябва да обвързват решението за повишаване на горния праг на дълга с орязването на разходите като част от мерките за намаляване на дефицита.

Министерството на финансите на САЩ очаква държавният дълг да достигне съвсем скоро прага от 14,3 трилиона долара, което ще направи невъзможен нов достъп до пазара на облигации.

Републиканските лидери изразяват съгласие с необходимостта от повишаване на прага за дълга, но заявяват, че няма да подкрепят такова решение без стъпки за поставяне под контрол на по-нататъшното трупане на дълг.

Споразумение по въпроса не се очаква до няколко месеца, отбелязва АП.

Доклад на мозъчния тръст Third Way, който ще бъде публикуван утре, подкрепя предупрежденията на Обама. В него е посочено, че САЩ могат отново да затънат в рецесия, ако бездействието на Вашингтон доведе до неплатежоспособност за връщането на заемите, като 640 000 работни места ще изчезнат, котировките на акциите ще спаднат, а отпускането на кредити ще се затегне.

За изход от ситуацията чрез вдигане на лимита, до който американското правителство може да поема кредити, се обяви и председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Преди седмица той използва като аргументация именно опасността от нова рецесия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Хубавото е , че инвеститорите все по-малко обръщат внимание на различни изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Eni_Tami
преди 12 години
Този праг могат да си го вдигат до безкрайност...май не им светва,че няма безкрайни процеси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още