IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия на САЩ: Чака ни криза от европейски тип

Растящият дълг и липсата на политически консенсус изцеждат вярата на инвеститорите, че страната може да се справи с бюджетните си проблеми

17:20 | 23.06.11 г. 3
Бюджетната комисия на САЩ: Чака ни криза от европейски тип

САЩ ще се изправят пред криза от европейски тип, ако Конгресът не предприеме мерки за растящия държавен дълг, предупреди Бюджетната комисия на Конгреса, цитирана от CNBC.

В доклада на комисията се посочва, че американският дълг, който в момента възлиза на 14,3 трилиона долара, ще се изравни с годишния ръст на икономиката в следващите десет години. Ако не се предприемат мерки за неговото овладяване, ще има „внезапна фискална криза“, предупреждава комисията, като допълва, че инвеститорите губят вяра във възможността на американските власти да се справят с бюджетните проблеми.

В доклада се посочва, че заради бюджетния дисбаланс американското правителство трябва да заема 40 цента на всеки долар, който харчи. Комисията обаче предупреждава, че националният дълг може да надмине 109% от брутния вътрешен продукт до 2023 г.

Икономистите предупреждават още, че растящият дълг вероятно ще принуди властите да вдигнат лихвите, което ще доведе до пресъхване на вътрешните инвестиции и ограничаване на инструментариума на управляващите за реакция срещу икономически кризи.

Заключенията в доклада на комисията не са нови, но на фона на първоначалния провал на преговорите за вдигането на тавана на дълга и опасността от технически фалит явно има нужда от подчертаване на фискалните проблеми в САЩ.

Преговорите за вдигането на тавана на американския дълг се водят от вицепрезидента Джо Байдън. Те така и не успяха да преминат най-критичната точка, тъй като републиканци и демократи поведоха спор за разходите по държавните здравни програми Medicare и Medicaid.

Демократите не са съгласни и с част от икономическите стимули. На пресконференция вчера те се обявиха срещу удължаването на срока на ниските данъци върху труда. Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд категорично заяви, че САЩ трябва да намалят бюджетния си дефицит, но ограничаването на разходите е само едната страна на монетата. Другата според него е създаването на работни места.

Днес президентът Барак Обама трябва да се срещне с представители на демократическата партия, за да дискутира мерките за бюджетни съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
DarkStar
преди 12 години
Криза от европейски тип - добре са го измислили от комисията... мисля че точно американски банки като Goldman Sachs помогнаха на Гърция да прикрива дълговете си и да затъва... Голямо шоу правят в САЩ партиите с демокрацията и това как си "решават" финансовите проблеми. Това им го признавам, че са добри - 2 партии, 2 платформи, 2-*** кандидат президенти, едни и същи институции, които ги финансират, много PR и ....голям политически и телевизионен цирк:) Тука поне е по шарено:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
Типично по американски - спорят за орязване на здравните програми Medicare и Medicaid, но не и за колосалния военен бюджет. А избирателите какво ли мислят по въпроса?! Най-вероятно нищо - в САЩ има ясно разделение на ролите - управлявани и управляващи. И когато се вземат важни решения управляваните просто нямат думата. Е, ако е дали да се пуши или не марихуана, може и да ги питат. Но нищо по-важно. Абе демокрация. Ама по американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Internet
преди 12 години
А вие какво очаквахте в тази Мики Маус икономика на САЩ...не може да произвеждаш 100 лв и да харчиш 150 лв от 1946 г. и досега....Съвсем скоро всички те ще заприличат на Отчаяни съпруги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още