IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби от $100 млрд. заплашват инвеститорите при сваляне на рейтинга на САЩ

Понижение на рейтинга на САЩ до „АА“ или „А“ ще доведе до рязък спад на цената на 10-годишните щатски облигации, посочват анализатори

12:36 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Загуби от $100 млрд. заплашват инвеститорите при сваляне на рейтинга на САЩ

Инвеститорите в щатски правителствени облигации могат да понесат до 100 млрд. долара загуби ако кредитният рейтинг на САЩ, който за момента е „ААА“ бъде понижен, се казва в изследване на McGraw-Hill, компанията собственик на Standard & Poor’s, пише Financial Times.

Понижението на рейтинга, което би довело до по-висока доходност и по-ниски цени на  щатските ДЦК, ще означава също така, че Вашингтон ще плаща за финансирането на бюджетния си дефицит, възлизащ на 1 трлн. долара, между 2,3 млрд. и 3,75 млрд. долара годишно в повече.

„Ако Standard & Poor’s или която и да е от другите основни рейтингови агенции понижи кредитния рейтинг на САЩ, пазарната стойност на щатските облигации вероятно ще падне с до 100 млрд. долара“, се казва в анализа на S&P Valuation and Risk Strategies – изследователски екип на McGraw-Hill, независим от рейтинговата агенция.

За момента доходността по щатските облигации не отразява опасенията, че САЩ може да изгуби рейтинга си. Доходността по 10-годишните щатски ДЦК падна до 2,85% в петък – най-ниското ниво за годината.

Инвеститорите са загрижени за слабостта на американската икономика, както и за разпространението на дълговата криза в Европа. Доходността по 4-седмичните щатски облигации падна под нулата.

Въпреки че опасността от фалит на САЩ е много малка, тя все пак съществува поради прогнозите за големи дългосрочни дефицити и задънената улица в преговорите за повишаване на щатския дългов лимит, който за момента е 14,3 трлн. долара.

През април S&P потвърди първокласната си оценка за Вашингтон, но ревизира перспективата по щатския рейтинг до негативна поради размерите на дефицита и риска, че той няма да бъде понижен в достатъчна степен до 2013 г.

Moody’s обяви, че може да постави кредитния рейтинг на САЩ под наблюдение с вероятност за понижение в случай, че до 2 август щатският дългов таван не бъде повишен. Датата е определена като краен срок, след който САЩ може да изпадне в технически фалит.

Според повечето анализатори е немислимо САЩ наистина да изпаднат в технически фалит. Те очакват сделката между администрацията на Обама и републиканците да бъде сключена преди 2 август.

От известно време обаче именити инвеститори като Бил Грос от Pimco предупреждават за дългосрочната фискална позиция на САЩ. По-рано тази година Грос се освободи от позициите си в щатски дълг, които управляваше в своя Total Return Fund.

Майкъл Томпсън, изпълнителен директор на S&P Valuation and Risk Strategies и един от тримата автори на доклада заяви, че анализът е базиран на презумпцията, че проблемът около дълговия лимит ще бъде разрешен. Вместо това изследването е фокусирано върху идеята дали Конгресът ще успее да постигне съгласие за подобряване на дългосрочната фискална перспектива на страната.

Според анализ на S&P понижение на рейтинга на САЩ до „АА“ или „А“ ще доведе до спад  на цената на 10-годишните щатски облигации съответно  2% и 3,2% и ще стане причина за повишаването на доходността им.

Анализаторите отделят основно внимание на дългове с матуритет по-дълъг от две години, тъй като те са засегнати в най-малка степен от политиката на Федералния резерв (Фед) за поддържане на почти нулеви лихвени проценти. Ето защо калкулираната цена на евентуално понижение на щатския рейтинг се приема за консервативна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още