IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още печатане на пари или нова финансова криза?

Втората половина на 2011 г. може да е повторение на 2008 г. или 2010 г., прогнозира Bank of New York Mellon

10:00 | 07.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Още печатане на пари или нова финансова криза?

Валутният отдел на Bank of New York Mellon отдели много време за анализ на хипотезата дали 2011 г. ще е повторение на 2008 г. или 2010 г., пише CNBC.

Аргументът им е следният. Цените на петрола са високи и волатилни. Чуждестранните валутни резерви нарастват, а търсенето на еврото остава високо, като инвеститорите се фокусират по-скоро върху цената на кредитирането за Европейската централна банка (ЕЦБ), отколкото върху проблемите в периферията на еврозоната.

Нека също не забравяме, че търсенето на йени е подобно на това през 2008 г., Китай се опитва да забави икономическия си растеж и това има негативни последствия за фондовия пазар в страната, а приетият за изпреварващ индикатор на глобалната икономическа активност Baltic Dry Index -  индексът на превозите по море се е понижил с повече от 50% от юни 2010 г.

Прибавете и дълговата криза в еврозоната, вместо дългова криза в банковия сектор, както и отслабващата щатска икономика и според екипа на Bank of New York Mellon втората половина на 2011 г. може да бъде също толкова богата на събития, колкото и втората половина на 2008 г., когато фалира Lehman Brothers, или 2010, когато Федералният резерв (Фед) беше принуден да предприеме втори кръг вливане на ликвидност (QE2).

„През лятото на 2008 г. инвеститорите реагираха на тази палитра от обстоятелства с все по-голямо недоверие към рисковите активи и като резултат всички отново заобичаха долара“, казва Саймън Дерик, главен валутен стратег на Bank of New York Mellon.

Но пазарът също може да реагира и както през 2010 г., посочва Дерик.

„Противоположният аргумент е също толкова убедителен, като се има предвид, че първата половина на 2010 г. беше доминирана от кризата в Гърция, която отвлече вниманието от проблемите с щатската икономика“, казва той.

Когато през май 2010 г. слабите данни за заетостта в САЩ предизвикаха дебат около втория кръг вливане на ликвидност, доларът беше подложен на чувствителен натиск.

„В същото време позитивните новини от Китай в края на май миналата година, когато Пекин заяви, че ще подкрепи еврозоната, наред с временното решение на кризата с приемането на спасителния план за Гърция, помогнаха за снемане на част от натиска върху еврото“, казва Дерик.

„В такъв случай това е пъзелът, пред който сме изправени сега – дали инвеститорите ще се оттеглят от фондовите пазари и така ще подкрепят валути като долара или приказките за трети кръг вливане на ликвидност ще окажат натиск върху щатската валута по подобен начин, както миналата година обсъждането на QE2", казва Дерик.

„За момента все още не може да прогнозираме. Въпреки това е добре да си припомним, че първата половина на 2008 г. беше доминирана от забележително покачване на долара и еврото, докато през първата половина на 2010 г. доларът и еврото паднаха до рекордно ниски нива. Вероятно това е истинската следа, която може да ни подскаже какво ще се случи през следващите месеци“, казва Дерик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Сега или после ? това е въпросът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още