IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Недков: Делтасток стартира лицензирано дъщерно дружество в Лондон

Delta Financial Markets Limited е 100% собственост на Делтасток, като е получило пълен лиценз като инвестиционен посредник от английския финансов регулатор (FSA)

09:56 | 27.09.11 г. 1
<p>
	Николай Недков.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Николай Недков. Снимка: Личен архив

Николай Недков е съосновател и акционер на Делтасток. Има повече от 20 години опит на финасовите пазари, като е работил във водещи банкови институции на позициите ръководител „Валутен и капиталов пазар” и главен дилър. Специализирал е на борсите в Чикаго и Лондон. От 1998 година е член на Съвета на директорите на Делтасток, като от 2003 година е изпълнителен директор.

- Г-н Недков, в края на миналия месец притежаваното от Делтасток дружество Delta Financial Markets получи пълен лиценз от английския финансов регулатор (FSA - Financial Services Authority) за предоставяне на финасови услуги. Какво точно ви носи този лиценз?

Delta Financial Markets Limited или накратко DF Markets получи разрешение за дейност от FSA на 31 август 2011 г. Плановете ни включват преструктуриране на международната ни дейност, която в по-голямата си част ще се пренасочи към английското дружество. Това е разбираемо с оглед репутацията на Лондон като световен финансов център. С това откриваме нова страница в развитието си.

- Какво конкретно значи пълен лиценз?

За всички 27 държави в ЕС лицензионния режим е хармонизиран по MiFID, като за да получи пълен лиценз фирмата трябва да има минимален капитал от 730 000 евро. Само фирмите с пълен лиценз могат да приемат и държат пари и активи на клиенти, като на практика обхватът на разрешението може да покрие всички дейности и финансови инструменти, предлагани от инвестиционните посредници, както е и в България. На този етап сме се ограничили до предлагане на форекс и договори за разлика, като предвиждаме впоследствие да добавим и характерния за Великобритания спредбетинг (залози върху финансови инструменти под регулацията на FSA, печалбата от които не се облага с данъци).

- Как точно ще преструктурирате дейността си?

Делтасток ще се съсредоточи и продължи да разширява бизнеса си в България и Румъния, където вече има установено име и голяма клиентска база, а DF Markets ще има задачата да развие глобалния бизнес на групата. По наши проучвания разходите по привличане на един клиент от DF Markets ще спаднат наполовина сравнено с досегашните само поради факта, че е английска компания, базирана в Лондон и регулирана от FSA. В момента тече процес на закриване на клоновете на Делтасток в Мадрид  и Лондон, за което са уведомени регулаторните органи у нас и в съответните държави. Развитието на клонова мрежа в страните от ЕС, както и глобалното присъствие на групата ще бъде възложено на по-късен етап на DF Markets.

- Колко души ще работят в английската ви фирма?

В момента 5 човека работят в клона ни там, като всички те ще преминат на работа в DF Markets в края на този месец с преустановяване дейността на клона. От тях двама са българи, останалите са местни, като всички са одобрени и вписани в регистъра на FSA. Броят на служителите ще се увеличава в зависимост от обема на работата.

- Кои платформи ще предложите на клиентите на новия брокер?

Първоначално само Meta Trader 4, а до края на годината и Delta Trading. В момента разработваме изцяло нови платформи, базирани на популярната Delta Trading – десктоп версия, написана на .net, модерна уеб платформа, работеща на всички операционни системи, предлагани в момента и мобилни платформи за смартфони и таблети, като се надяваме да предложим бета версии за тестване до края на годината.

- Очаквате ли лицензът да увеличи печалбата ви?

Сам по себе си този лиценз, колкото и труден и скъп да е процесът по придобиването му, няма как да я увеличи. Но с подходяща маркентингова стратегия, с добрите и в някои аспекти уникални платформи, които предлагаме, и най-вече с опита който имаме и висококвалифицираните ни служители, планираме в края на първата година да излезем на печалба. В краткосрочен аспект целта ни е да достигнем ръста на печалбата на западните ни конкуренти.

- Какъв е делът на чуждестранните ви клиенти в момента?

Над 40%, но по-голямата част от приходите ни идват от операциите ни в България и Румъния. В момента обслужваме клиенти на 7 езика, като Делтасток ще продължи да обслужва клиенти на територията на всички 27 държави от ЕС по линията на свободно предоставяне на услуги.

- Как ще правите маркетинг на услугите на лондонското си дружество?

Предимно онлайн чрез Google и другите основни търсачки, както и чрез социалните мрежи Twiter, Facebook, Linkedin. Ще популяризираме бранда си и чрез местни медии и издания, специализирани във финансовата област и действащи на територията на Лондонското Сити.

- От кога ще започне активното промоциране на лондонското дружество?

От средата на октомври.

- Имате ли конкурентно предимство, с което да се борите с другите лондонски брокери?

На първо място платформите, които предлагаме. Прозрачността, уважението ни към клиентите, изпълнението на поръчките, както и едни от най-тесните спредове в индустрията и най-вече опита ни в тази област – повече от единадесет години: само няколко лондонски фирми са с по-богат опит в онлайн търговията с валута и договори за разлика – т. нар. “Retail forex”.

Големи надежди възлагаме на пускането на собствената ни платформа и нейните нови версии и най-вече предимствата на модула Level 2, вграден в нея. Той работи като реален ECN - електронна комуникационна мрежа, участниците в която предоставят котировките си за търгуване в реално време. Това създава висококонкурентна среда, подобна на борсовата търговия, при която имена като FXCM, Interactive Brokers, Citibank, Dukascopy Bank и самите нас се съревновават за поръчките на клиентите, което води на практика до спредове от 0,1 пипса за котираните в модула валути. Ако се добавят и комисионите, които удържаме спредовете при 90% от сключените сделки са от порядъка на 0,5-0,8 пипса, което спестява значителни разходи на клиентите ни.

- Какви други услуги предлагате?

Планираме да засилим предлагането на един изцяло нов за българския пазар продукт, който тестваме повече от 2 години и последната година показва резултати, които позволяват масовизирането му. Това са така наречените стратегии за автоматизирана валутна търговия, които представляват компютърно моделирани алгоритми за подаване на сигнали за сключване на сделки на валутния пазар без човешка намеса. Резултатите от тях се публикуват в реално време на нашата интернет страница, като за посочения период са постигнали доходност между 20 и 57%.

Услугата е подходяща за склонни към риск инвеститори и се състои в „привързване” сметката на клиента към избрана от него стратегия, която да следва. Посредством онлайн достъп до уеб версията на платформата за търговия, клиентите могат да следят резултатите си в реално време, да теглят и внасят пари, да променят коефициента на риск, да получават дневни извлечения. Уникалното, което отличава нашата услуга е, че клиентите могат сами да управляват риска на инвестицията си като задават различни нива на коефициента за риск.

- Какви други инвестиции за разрастване на бизнеса направихте?

Освен инвестициите зад граница, инвестирахме доста в сигурността, като изградихме релокационен център, който се намира на отдалечено разстояние от централния ни офис. В него са разположени сървъри, които дублират основните ни сървъри, така че при катастрофично събитие, поразило централния ни офис (при пожар например), до 30-40 мининути можем да възстановим всички операции в релокационния център. В момента тече процес на сертифициране на фирмата по ISO 27001 за сигурност, който трябва да завърши в началото на следващата година. Както вече споменах, инвестираме и в разработката на нови платформи за търговия.

- Какво се промени в регулациите на форекса и CFD (договорите за разлика) в световен план?

След кризата от 2008 г. започна постепенна промяна в регулациите, засягащи този бизнес. От 18 октомври 2010 г. в САЩ се прилага законът Дод-Франк, който има екстратериториално действие. Това на практика означава, че чуждестранни фирми, които не са регистрирани и лицензирани там нямат право да приемат американци за клиенти. В момента CFTC (регулатора на тази дейност в САЩ) води съдебен процес срещу 25 чуждестранни брокерски фирми, предлагащи форекс на американски граждани, като броят най-вероятно ще продължи да се увеличава. Япония прилага същата политика. Ние имахме клиенти и от Япония и от САЩ, с които се наложи да се разделим, така че тези регулации ни се отразиха пряко.
Освен това ливърдижа в Япония е лимитиран до 25 пъти, а в САЩ до 50 пъти, като има индикации, че ще бъде намален до 10 пъти.

Все повече държави започват да налагат рестрикции на гражданите си при търговията с финансови инструменти. Надзорът над брокерските фирми става все по-стриктен.

Ние винаги сме се стремяли да спазваме регулациите там където оперираме, независимо, че това е свързано с допълнителни инвестиции и много често води до загуба на клиенти. В Румъния например имаме срок от местния регулатор до края на годината да сертифицираме клона си по ISO 27001, ако искаме да продължим дейността си там. В същото време на територията й оперират офиси на европейски фирми, включително български, които не си правят труда да ги регистрират като клонове и е въпрос на време да бъдат санкционирани. Същото е и в България – години наред изпитваме нелоялна конкуренция от европейски фирми, опериращи с офиси на наша територия, които не фигурират в регистъра на КФН и следователно не спазват регулациите, на които сме подложени. Сама по себе си нотификацията по MiFID за свободно предоставяне на услуги на територията на другите страни членки на ЕС не дава право на фирмите да оперират с офиси на тяхна територия. Ако искат да правят това, са задължени да регистрират клонове по MiFID, тъй като всеки регулатор има свои специфични и допълнителни изисквания, които трябва да се спазват – както е случаят със сертифицирането по ISO 27001 в Румъния.

- Как ще ви се отразят предвижданите промени, в частност въвеждане на данък върху транзакциите и въвеждане на задължителен клиринг?

Преди 2 години, вследствие на разразилата се финансова криза, се събраха ръководителите на страните от Г-20 и решиха да правят реформа във финансовия сектор. Тогава всички се обединиха около идеята да се променят финансовите регулации, като се заложи на централен клиринг за дериватите, които се търгуват извънборсово, в това число са суапи, опции, вероятно CFD и форекс.

Плановете на Европейската комисия са до края на 2012 г. да има задължителен клиринг на сделките с дериватни финасови инструменти, като за целта се създадат централни клирингови къщи и депозитарни институции. С това ще се промени сегашният модел на търговия, като ще се доближи много до борсовия и най-вероятно ще се въведат комисиони за всяка сделка или ще се разширят спредовете на търгуваните валути.

Ние сме подготвени за тези промени още отсега, тъй-като разполагаме с технология за преминаване в такъв режим на работа – модулът Level 2 (ECN/STP) в платформата Delta Trading.

Засега единствените, които искат да въведат данък върху финансовите транзакции са страните от еврозоната, като позицията на немския финансов министър е дори това да стане до края на годината за тях. Според мен това е ненужно въвеждане на още един косвен данък, който обикновените участници на финансовите пазари трябва да плащат. Ако се приложат първоначалните намерения и се въведе данък в размер на 0,005%, това ще принуди фирмите, предлагащи форекс да удържат 0,5 пипса комисиона на всяка сделка на клиентите си. Това, заедно с комисионите за централния клиринг, ще оскъпи страшно много търговията с валута за клиентите ни. Глобално това ще доведе до намаляване на обемите и още по-големи колебания на валутните пазари. Радвам се, че засега нашето правителство твърдо е заявило позицията си да не въвежда такъв данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
От Делта имам добри впечатления, но с тази платформа Делта трейдинг не мога да свикна. Особено с графиките. Ако се подобрят нещата в това отношение може би ще имат повече клиенти. Иначе суперприятно е да се вижда как български фирми се разрастват в чужбина. Успех!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още