IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mozilla отчита спад на печалбата за 2010 г.

Нетната печалба на разработчика е намаляла от 26 млн. на 22 млн. долара

12:55 | 11.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Mozilla отчита спад на печалбата за 2010 г.

Приходите на Mozilla Foundation, която разработва популярния браузър Firefox, са нараснали с 18% през 2010 г. - от 104 млн. долара през 2009 г. до 123 млн. долара през изминалата 2010 година, стана ясно от публикувания финансов отчет, цитирани от Cnet.

Разходите на разработчика на браузъра обаче също са се увеличили - през 2010 г. Mozilla е похарчила 87 млн. долара в сравнение със 61 млн. долара за предходната 2009 година. Нетната печалба на Mozilla е намаляла от 26 млн. на 22 млн. долара.

Въпреки това не бива да се забравя, че Mozilla Foundation не е търговска организация и задачата на компанията е разработката на отворен браузър и „подобряването на уеб пространство“, а не реализирането на печалби, пише в прессъобщението. 

Значителна част от доходите на разработчика е от сътрудничеството на фондацията с различните търсещи машини. От тях основните приходи за Mozilla носи Google, но нейни партньори са също така и Bing, Yahoo, Amazon, руската търсачка „Яндекс“ и други. Договорът на Mozilla с Google изтича през ноември тази година, но най-вероятно той ще бъде удължен, припомня Cnet. 

Освен това Mozilla се финансира и чрез дарения от единични физически лица и други, различни от търсачките, корпорации. „В момента имаме няколко важни корпоративни партньорства и търсим нови възможности за приходи“, пише в прессъобщението на Mozilla. Освен това се признава за разследване от страна на американската данъчна служба за периода между 2004 и 2007 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още