IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mozilla разработва собствена мобилна операционна система

Не е изключено под нейното управление да работят не само смартфони, но и компютри

17:59 | 26.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;Mozilla</em></p>

Илюстрация: Mozilla

Компанията Mozilla, която разработва браузъра Firefox, планира да навлезе на пазара на мобилни операционни системи, съобщава специализираният технологичен сайт Zdnet.

Новата разработка носи кодовото име Boot To Gecko (B2G) и е базирана на изходния код на Android, а по концепция напомня на проекта на Google - Chrome. Приложенията за новата операционна система ще могат да се създават на базата на HTML5.

Платформата ще бъде ориентирана към използване в мобилни устройства, но не е изключено под нейното управление да заработят и персонални компютри. Както подчертават разработчиците й, Boot To Gecko ще представлява операционна система с отворен код, предназначена за работа с уеб приложения.

Засега проектът се намира в начален стадий на разработка, така че да се говори за срокове за официалното й появяване все още е твърде рано.

Кодовете на Android, която също е програма с отворен код, се публикуват от Google винаги след като новата версия вече е готова. Почти веднага след това се появяват различни версии Android и така се стига до силна фрагментация. Mozilla обаче обещава да предоставя изходния код в реално време, а освен това се цели в създаването на уеб приложения, които ще работят не само с Firefox, но и с останалите браузъри.

"Все още B2G е в детските си години и в по-голямата си част е в главите ни", казват разработчиците на Mozilla, като призовават всички да участват в дискусиите в тяхната Google група Mozilla.dev.Platform.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още