IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от строителството в инфраструктура е в сивия сектор, смятат от бранша

Близо 86% от работодателите не приемат "сивите" практики като начин на правене на бизнес, сочи анкета на Асоциацията на индустриалния капитал

14:27 | 31.10.11 г. 1
Половината от строителството в инфраструктура е в сивия сектор, смятат от бранша

Всеки четвърти работодател от сектора в строителния бранш, специализиран в изграждането на инфраструктурата, смята, че неформалната икономика достига застрашителните 50%. Това показва анкета сред работодатели от бранш „Инфраструктурно строителство”, направена от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Близо 10% от запитаните са още по-крайни в оценките си и смятат, че неформалната икономика при строителството в инфраструктура е над 75%. По-малка част от бизнеса е на мнение, че сивият елемент в сектора е около 25 на сто.

В представите на работодателите от този сектор понятието сива икономика се свързва с нарушение на законодателството, нерегламентирани плащания, забавени разплащания и дъмпингови цени. Според тях типични сиви практики са неплащането в пълен размер на осигуровките (според 58%) и плащането на ръка (според 56%). Като типична сива практика те посочват неплащането в пълния размер на данъка върху печалбата (44%) или неспазването на данъчните разпоредби (38%).

В изследването пише още, че 86% от работодателите не приемат сивите практики като начин за правене на бизнес в България, но в същото време признават, че компромисите със законодателството водят до по-ефективни печалби за фирмите, а за работниците - до по-бързо намиране на работа и по-висок месечен доход.

По мнението на 90% от работодателите от бранша сивата икономика се отразява крайно негативно на изрядните работодатели. Основните щети върху законно работещите водят до силно намаление на тяхната конкурентноспособност, работа при ниска или нулева печалба, повишената опасност от фалити и затруднено наемане на висококвалифициран персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
.."Според тях типични сиви практики са неплащането в пълен размер на осигуровките (според 58%) и плащането на ръка (според 56%)."...Брее "Откриха Америка"! При предишното правителство процентите бяха 100%:)) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още