IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors отказва доставки на Saab заради страх от шпионаж

Решението е продиктувано от възможността американски технологии да попаднат в китайски ръце заради евентуалните нови собственици

14:21 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бъдещето пред шведската компания остава неясно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещето пред шведската компания остава неясно. Снимка: Ройтерс

Спасителната продажба на намиращия се в дълбока криза шведски автомобилен производител Saab на китайски компании е разколебана. Бившият собственик на компанията, американският концерн General Motors, отказва доставка на части, пише DPA.

Американците искат да предотвратят попадане на тяхната технология и ноу-хау в китайски ръце. 

„Въпреки че General Motors е отворена за продължаване на доставка на двигатели и други компоненти за Saab при подходящи условия, смятаме, че смяната на собствеността на Saab крие сериозни рискове за нашите акционери и затова прекратяваме ангажиментите си”, обяви говорителят на GM Джим Кийн.

„GM няма да продължи съществуващите лицензи за технологии и ще преустанови доставките на части за автомобилите 9-4X до Saab, ако се стигне до планираната промяна в собствеността“, е пояснил говорител на концерна. Възможна била доставка само на отделни части, като например двигатели, но при изпълнението на определени условия. Saab 9-4X е базиран на SRX на дъщерната компания Cadillac. Той се асемблира и в Мексико.

Съпротивата в Детройт е тежък удар срещу усилията за спасяване на Saab. Преди малко повече от седмица китайският автомобилен производител Youngman и дилърската верига Pang Da обявиха намерението си да купят Saab от досегашния му собственик - Swedish Automobile, за 100 млн. евро.

Как ще продължи сагата около производителя, още не е ясно. Засега от Saab отказват изявления. Шведският ежедневник Svenska Dagbladet е цитирал директора на Saab Виктор Мюлер, който е написал sms със съдържание: „Сега ще трябва да се върнем към чертожната дъска и да чертаем нови планове“. 

Swedish Automobile, по-рано Spyker, придоби Saab в началото на 2010 г. за 400 млн. долара от General Motors (GM). От тези пари обаче само 74 млн. долара (около 53 млн. евро) бяха в кеш, а останалите пари GM получи в акции.

През август 2010 г. Volvo беше продаден от американския концерн Ford за около 1,2 млрд. евро на китайския автомобилен производител Geely.

Spyker, малък и нишов производител на спортни коли от Холандия, не успя да овладее голямата компания. През пролетта за първи път производителят спря линиите, защото заради спиране на плащанията партньорите спряха доставките на компоненти. От юни производствените линии замлъкнаха окончателно. Тогава китайският производител Youngman и дистрибуторът Pang Da обещаха да инвестират общо 245 млн. евро в Saab.

След това обаче нещата започнаха да се влошават и в началото на септември Saab потърси защита от фалит. Наскоро апелативен съд одобри това искане, което даде нови три месеца на компанията, в които да извърши преструктуриране.

Тогава обаче Youngman и Pang Da оттеглиха предложенията си за инвестиции и вместо това пожелаха да придобият напълно Saab – според информации на шведски вестник за около 22 млн. евро. Swedish Automobile отклонява възмутено офертата, но в крайна сметка се съгласява на сделка за 100 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още