IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в САЩ е бил по-слаб по време на кризата, отколкото се смяташе

Асоциацията на брокерите ще ревизира надолу данните за продажбите на съществуващи жилища заради двойно отчитане от 2007 г. насам

12:34 | 14.12.11 г.
Пазарът на имоти в САЩ е бил по-слаб по време на кризата, отколкото се смяташе

Данните за продажбите на съществуващи жилища в САЩ от 2007 г. до октомври т. г. ще бъдат ревизирани надолу заради дублирани отчитания, съобщи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ, цитирана от Ройтерс.

Съпоставителен анализ на организацията е разкрил, че някои от имотите са обявявани за продажба по няколко пъти и от повече агенции, като подобни случаи има и при продажбите на нови жилища.

Говорителят на асоциацията Уолтър Малоуни съобщи, че данните от ревизията ще станат ясни през следващата седмица. Малоуни допълни, че пазарът на имоти в САЩ е бил значително по-слаб, отколкото експертите са смятали.

Ройтерс припомня, че по-рано през годината базираната в щата Калифорния консултантска компания CoreLogic обвини асоциацията в „двойно преброяване“ на продажбите и прогнозира, че сделките трябва да бъдат ревизирани надолу с поне 20%.

В отговор асоциацията на брокерите посочи, че води консултации с експерти във връзка с обвиненията за надценяването на продажбите. От организацията успокояват, че ревизията на данните няма да се отрази на цените.

Вчера консултантската компания Zillow съобщи, че през октомври цените на жилищата в САЩ са се понижили с 0,3%. Експертите от компанията заключиха, че пазарът вече приближава дъното, тъй като спадът на цените значително се забавя в последните месеци, пише онлайн изданието PropertyWire.

Данните на консултантите показват още, че на годишна база цените на жилищата в САЩ са се понижили с над 5%, а в сравнение с пика от май 2007 г. - с близо 24 на сто. Средната цена на жилище в САЩ според компанията е близо 148 хил. долара.

Статистиката на компанията показва още, че от наблюдаваните 156 регионални пазари в 95 е регистриран спад на цените на жилищата, в 39 – ръст, а в 22 не е регистрирана промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още