IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft и Nokia флиртуват с Research In Motion

Двете компании обмислят идеята за обща оферта за производителя на Blackberry

10:53 | 21.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В момента Research In Motion се намира в много трудно положение.<em> Снимка: Ройтрес</em></p>

В момента Research In Motion се намира в много трудно положение. Снимка: Ройтрес

Такава сделка би могла да преобърне с главата надолу бранша на мобилните телефони. Според Wall Street Journal софтуерният концерн Microsoft и финландският производител на мобилни телефони Nokia са обмисляли идеята да подадат обща оферта за закупуването на производителя на Blackberry - Research In Motion (RIM).

Актуалното състояние на тази идея не е ясно, пише още Wall Street Journal. Позовавайки се на информирани източници вестникът пише, че висшестоящи мениджъри на трите компании са се срещали често, за да обсъждат развитието на досегашното си сътрудничество.

Освен това RIM е предложил на други производители на смартфони, като Samsung и HTC, лиценз за следващата операционна система Blackberry 10. Подобно решение ще наподоби стратегията на Google Inc., която дава под лиценз своята система Android на производители на мобилни телефони. RIM не обмисля изоставяне на телефонния си бизнес, казват още запознати.

Миналата седмица двамата изпълнителни директори Джим Балсили и Майк Лазаридис си навлякоха гнева на инвеститорите при представянето на финансовите резултати, но заявиха, че ще проучат широка гама от оперативни промени - включително нови възможности за лицензиране и начини за по-добро оползотворяване на собствените си мрежа, без да дават подробности.

Това обаче едва ли ще успокои инвеститорите, след като във вторник акциите на RIM паднаха до осемгодишнo дъно. „Касапницата“ е предизвикана от почти ежедневните спекулации за възможно поглъщане.

Досега обаче няма конкретни ценови предложения и Балсили е посочил, че иска да изчака до пускането на новите устройства BlackBerry на RIM през следващата година, преди да реши дали да се ангажира сериозно с потенциални купувачи, твърдят запознати с въпроса източници. Освен това далеч не е сигурно дали Nokia или Microsoft биха искали да осъществят сделката, като се има предвид сложността на ситуацията.

RIM и Microsoft вече имат партньорство в областта на „облачните услуги“. RIM пусна по-рано през годината отворена бета на BlackBerry Business Cloud Services за Microsoft Office 365. Microsoft и Nokia също си сътрудничат - в областта на софтуера, след като финландският производител обяви, че ще ползва мобилната операционна система на Microsoft на своите устройства.

Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още