IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft и Nokia флиртуват с Research In Motion

Двете компании обмислят идеята за обща оферта за производителя на Blackberry

10:53 | 21.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В момента Research In Motion се намира в много трудно положение.<em> Снимка: Ройтрес</em></p>

В момента Research In Motion се намира в много трудно положение. Снимка: Ройтрес

Балсили заяви миналата седмица още, че компанията ще оцени начините за "ливъридж" на мрежовата си инфраструктура. Инвеститори и анализатори тълкуват това като знак, че RIM обмисля да покани оператори и други производители на телефони да получат достъп до нейната мрежа из целия свят, за да генерира повече такси за обслужване. Говорител на RIM отказа коментар.

Бордът на RIM също така ще прегледа и управлението на фирмата и структурата на борда, която в момента позволява на Балсили и Лазаридис да бъдат съ-изпълнителни директори и председатели на борда. Двамата са заявили на инвеститорите, че бордът съзнава, че компанията се нуждае от подобрения в управлението.

Двамата главни изпълнителни директори са склонни да следват препоръките на борда, които се очакват следващия месец. Но мнозина на Wall Street са скептични, че тези промени ще бъдат достатъчно драматични, за да направят реална промяна на управлението.

В момента Research In Motion се намира в много трудно положение. Смартфоните на компанията, някога хит в продажбите, сега събират прах в магазините. Докато пазарът на тези устройства отново расте с бързи темпове, продажбите на Blackberry през текущото тримесечие ще спаднат до 11 млн. броя след продадени 15 млн. броя година по-рано.

Бъдещето изглежда още по-мрачно. Устройствата с новата операционна система ще се появят най-рано през втората половина на 2012 г. А неуспешният таблет Playbook вече донесе пропуснати ползи от няколкостотин милиона долара. Според мениджърите RIM е понесла загуба за близо 500 млн. долара заради слабите продажби на PlayBook.

За софтуерния гигант Microsoft и за лидера на пазара на мобилни телефони Nokia, Blackberry ще бъде добре дошъл. Операционната система на Microsoft - Windows Phone, доскоро държеше по-малко от 2% пазарен дял. Засега не е ясно какъв ефект ще има пускането на първите телефони на Nokia със софтуера на Microsoft през ноември.

Със своята собствена платформа Symbian, и Nokia загуби част от пазара, който държеше. Тонът на пазара в момента дават софтуерът на Google - Android и този на Apple – iOS. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още