IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планираните продажби на жилища в САЩ достигнаха 19-месечен максимум

Увеличението на сключените предварителни договори за продажба на съществуващи жилища през ноември обаче се забавя

19:07 | 29.12.11 г.
Планираните продажби на жилища в САЩ достигнаха 19-месечен максимум

Евтините жилища в САЩ и ниските лихви по ипотеките доведоха до ръст на планираните продажби на съществуващи жилища в страната през ноември до 19-месечен максимум.

Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажба, е отбелязал повишение от 7,3% спрямо октомври до 100,1 пункта, съобщиха от американската национална асоциация на брокерите на недвижими имоти. На годишна база е постигнат растеж от 6,9 процента.

От организацията обаче допълват, че растежът на планираните продажби през ноември се забавя спрямо предходния месец, когато предварителните договори се увеличиха с над 10 на сто.

Все пак покачването на индекса е далеч над очакваното. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха предварителните договори за продажба на съществуващи жилища в САЩ да се увеличат с 1,5%.

Най-сериозен ръст на сключените предварителни договори за продажба на жилища през ноември е регистриран в западните американски региони, показват данните на асоциацията. В североизточните региони е отчетено повишение от над 8 на сто.

Най-малко са нараснали планираните продажби на жилища в южните региони и в Средния Запад.

“Изглежда, че купувачите се чувстват по-уверени и са привлечени от ниските разходи по заемния ресурс”, коментира пред агенцията Арън Смит, старши икономист от Moody’s Analytics. Той обаче допълва, че активността на пазара на имоти в САЩ е далеч под пиковите нива отпреди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още