IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Топливо АД

Книжата на дружеството записаха най-силен седмичен ръст от компаниите в състава на BGBX40

14:06 | 27.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Акция на седмицата – Топливо АД

Книжата на Топливо АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата"*.

Акциите на дружеството поскъпнаха с 11,50% през седмицата до 6,3 лв. за брой и бяха първи по ръст сред компаниите от BGBX40. Второ по ръст сред 40-те най-ликвидни дружества бе Синергон холдинг АД със 7,91% до 1,5 лв., като холдингът е основен акционер в Топливо АД.

През седмицата се проведе събрание на акционерите на Топливо АД, на което е взето решение за обратно изкупуване на акции и за увеличение на капитала.

Минималната цена на обратното изкупуване е 5 лв., а максималната - 12 лв. Последната сделка с акции на компанията е от вчера на ниво от 5,97 лв. за брой. На обратно изкупуване подлежат до 3% от общия брой акции в рамките на една календарна година, а срокът на извършване на изкупуването е 5 години.

Събранието е овластило Съвета на директорите на дружеството да увеличава капитала му до достигане на общ номинален размер от 50 млн. лева (от 5,417 млн. лв. понастоящем) чрез издаване на нови акции, включително привилегировани.

Обратното изкупуване на акции от Топливо ще започне през 2015 г., а увеличението на капитала ще стартира при подобряване на финансовите показатели на дружеството, заяви в интервю за Investor.bg Щилиян Стоянов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Топливо, както и член на Надзорния съвет на Синергон холдинг.

Нетната загуба на Топливо АД през второто тримесечие се увеличава с 61% на годишна база до 1,605 млн. лв. Приходите от продажби на компанията за периода се понижават с 10% до 56,037 млн. лв.

За полугодието загубата расте с 91% на годишна база до 3,058 млн. лв., а продажбите отстъпват с 1,4% до 114,571 млн. лв., показва консолидираният отчет на компанията, публикуван чрез БФБ.

Акциите на Топливо АД поскъпват с 88% за последните 12 месеца до 6,3 лв. за акция и 34 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още