IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп получи зелена светлина за спорния си голф курорт в Шотландия

Проектът веднъж беше отхвърлен от областния съвет на Абърдийншър, но получи подкрепата на правителството

12:41 | 04.11.08 г.
Тръмп получи зелена светлина за спорния си голф курорт в Шотландия

Доналд Тръмп най-накрая се сдоби с разрешително за проектиране на голф курорт на североизточното крайбрежие на Шотландия на стойност 1 млрд. паунда, съобщи Daily Mail.

Плановете на американския милиардер да построи две игрища, петзвезден хотел, клуб, конферентен център, спа комплекс, 950 ваканционни жилища, 500 частни къщи и база за настаняване на 400 души обслужващ персонал веднъж вече бяха отхвърлени от областния съвет на Абърдийншър със само един глас.

Според природозащитници и местни жители проектът ще унищожи пясъчните дюни в защитена зона, които са дом на различни видове животни.

Намеси се обаче шотландското правителство и министърът на финансите Джон Суини, който заяви, че от проекта има „значителна икономическа полза“. От правителството посочват, че курортът ще създаде 6 хил. работни места.

61-годишният Тръмп пък е заявил, че ще построи „най-доброто игрище в света“. По думите му районът е замърсен с отпадъци и ще има екологична полза от проекта.

„Това е много лош прецедент и излъчва лошо послание за опазването на природното ни наследство“, коментира Мартин Форд, който е член на областния съвет на Абърдийншър и е гласувал против проекта.

„Абсолютен позор. Хората не могат да получат разрешително да си построят жилище, а той влиза с танцова стъпка и получава каквото иска. Това ще окаже огромно влияние върху нашия живот“, казва Шийла Форбс, чийто съпруг Майкъл влезе в новините преди известно време, като отказа да продаде на Тръмп малък парцел в съседство до проекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още