IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията в соларния парк край Ихтиман е около 4 млн. евро

Фотоволтаичният парк с инсталирана мощност от 1 мегават е започнал да произвежда ток от вчера

13:02 | 27.11.08 г.
Соларната централа в Ихтиман. Снимка: ИнтерСол
Соларната централа в Ихтиман. Снимка: ИнтерСол

Инвестицията в соларния парк в района на с. Пауново, Ихтиман, е близо 4 млн. евро, две-трети от които са осигурени чрез банково финансиране, съобщиха от дружеството „ИнтерСол” АД, което е изградило парка.

Основната част от банковото финансиране е заем по Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Фотоволтаичният парк с инсталирана мощност от 1 мегават е започнал да произвежда ток от вчера. Проектант и изпълнител на строително-монтажните работи е компанията „СънСървиз” ЕООД, а консултант – германската група IBC Solar AG.

Електроцентралата е разположена върху площ от 45 дка и представлява конструкция от 13 365 соларни тънкослойни модула и 159 инвертора.

„Тънкослойните модули осигуряват максимална производителност през летния пиков сезон, както и при наличието на дифузна светлина през зимния период”, обяснява Румен Христов, управител на „СънСървиз”.

Производството на електричество от соларната инсталация се очаква да бъде най-малко 1 250 MWh/MWp годишно.

„ИнтерСол” АД е дъщерно дружество на „Енерджи Инвест” ЕАД, което е 100% собственост на „Адванс Екуити Холдинг”. „Енерджи Инвест” притежава функциониращ вятърен парк от 2,4 MW и е в процес на изграждане на три нови вятърни парка с обща инсталирана мощност от 13,7 MW.

„ИнтерСол” АД е създадено в края на 2007 г. с цел инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД(ADVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още