IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим измести Гейтс и е най-богатият човек на планетата

Състоянието на мексиканеца възлиза на 53,5 млрд. долара, забогатял е с 18,5 млрд. долара за последната година

09:15 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Карлос Слим измести Гейтс и е най-богатият човек на планетата

Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим оглави списъка на най-богатите личности в света, измествайки от първото място Бил Гейтс. Така за пръв път от 1994 година на първо място в класацията не стои американец.

През последната година Слим е увеличил богатството си с 18,5 млрд. долара и така благосъстоянието му вече е 53,5 млрд. долара, показва редовната класация на списание Forbes.

Слим контролира Telefonos de Mexico, Telcel и America Movil, освен това притежава и 6,4 на сто от The New York Times, с което е най-големият акционер извън семейството на собствениците, пише CNBC.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс пада до второто място, като богатството му възлиза на „едва“ 53 млрд. долара. Така за втори път от 1995 година той не е най-богатият човек на света. За задържането на първото място на Гейтс не е помогнало дори увеличението на богатството от 13 млрд. долара за последната година.

Челната тройка по богатство се допълва от инвеститора Уорън Бъфет, който притежава богатство на стойност 47 млрд. долара. Според изчисленията на Forbes богатството на Бъфет е нараснало с 10 млрд. долара за последната година.

В тазгодишната класация са включени 97 нови милиардери, като 62 от тях са от Азия. За пръв път пък Китай има повече милиардери от Русия, като заема второто място в класацията с 64 души. Първи са САЩ, където милиардерите са общо 403-ма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още