IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж. Георгиев: При мажоритарен вот богатите по-лесно ще влязат в НС

Няма особен смисъл от провеждане на избори през есента, коментира социологът

09:42 | 29.07.13 г. 5
Ж. Георгиев: При мажоритарен вот богатите по-лесно ще влязат в НС

Мажоритарният вот няма да реши проблема на протестиращите срещу олигархията, коментира в ефира на Bulgaria On Air социологът Живко Георгиев.

„При едни мажоритарни избори богатите икономически много по-лесно ще успеят да вкарат хора в парламента“, допълни експертът.

По думите му проблемът не е в олигархията.

„Богати хора има навсякъде. Причината, поради която Бил Гейтс не може да действа като олигарх е, че политическата система в САЩ няма да го позволи“, коментира Георгиев. Според него проблемът на българската политическа система е, че гражданите не могат да контролират диалога.

Основното искане на протестиращите за оставка обаче не предполага диалог, а поставя ултиматум, заяви социологът.
Той подчерта, че не вижда особен смисъл от провеждането на избори през есента.

„Те биха репродуцирали приблизително същите резултати, като евентуално в парламента да влезе и сформиращият се в момента реформаторски блок“, обясни Георгиев. По думите му „Атака“ също ще влезе в Народното събрание, ако има избори след месец-два. Голяма част от хората обаче отново няма да бъдат представени в парламента.

Социологът заяви още, че протестът е показал на управляващите, че нямат мандат за обичайния от последните 20 години тип политика. По думите му диалог много лесно може да се получи, ако има желание. Той изрази надежда, че след ваканцията депутатите ще го осъществят.

„Надявам се да стартира широк публичен диалог с активното участие и на медиите, но не по темите оставка или не, а по-важните въпроси за обществото. И в кратко време да се стигне до списък със задачи, след изпълнението на които да се подготви провеждането на избори,“ коментира Георгиев и допълни, че е по-важно да бъдат излъчени политически легитимни институции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Това за Бил Гейтс наистина е смешно, а че политическата система нямало да позволи е още по-смешно. САЩ са страната на лобизма и цялата им политическа система е просмукана от олигархичен лобизъм граничещ с откровен цинизъм. Освен това, специално за Бил Гейтс, съм виждал по форумите писания, че печели сериозни пари от обществени поръчки НЕ за софтуер. Които обществени поръчки, се печелят по начин много подобен на този у нас....А богати хора наистина има навсякъде и е добре да има, но нека да не стават богати с пряката помощ на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Примерът с Бил Гейтс не беше особено удачен, г-н Ж. Георгиев. Според различни източници, лица и фондации свързани с Майкорософт са спонсорирали кампанията на Обама с между 300 и 800 хиляди долара. В Америка няма олигархия, защото те са в следващия етап, който се казва корпоратокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Богати хора има навсякъде. Причината, поради която Бил Гейтс не може да действа като олигарх е, че политическата система в САЩ няма да го позволи, коментира Георгиев. Според него проблемът на българската политическа система е, че гражданите не могат да контролират диалога.Ето това е най-голямата глупост, която човек може да изрече. Бил Гейтс Е ОЛИГАРХ. Той е не само олигарх в собствената си страна а световен олигарх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още