IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Панайотов: Българската банкова система издържа реален стрес тест

Все още не е ясно какво се е случило в КТБ, смята председателят на УС на Асоциация "Банка на годината"

20:58 | 24.07.14 г. 3
В. Панайотов: Българската банкова система издържа реален стрес тест

Банковата система беше подложена на реален стрес тест, не само в условия на цифри и компютърни програми, коментира пред БНР председателят на УС на Асоциация „Банка на годината“ Валентин Панайотов. Според него, с изключение на КТБ, системата е издържала на напрежението, 

Той припомни още, че проучване на общественото мнение е показало, че доверието в банковата система е по-високо спрямо останалите обществени институции.

Панайотов коментира, че все още не може да бъде видяна „истинската картина” за това какво се е случило в КТБ. Досега има много медийни атаки срещу собственика на банката и дали те са верни – няма отговор, заяви още той.

Председателят на УС на Асоциация „Банка на годината” припомни, че в рамките на три дни КТБ е изплатила над 1 млрд. лева ликвидни средства. „Това означава, че банката към онзи момент е била в добро състояние, че е била е ликвидна в по-висока степен от изискванията, които законът и надзорът имат към нея”, обясни Панайотов.

За него най-добрият вариант за оздравяване на банката е одържавяване на КТБ, което централната банка е предложила е първоначално. Панайотов поясни, че не става въпрос да бъдат изплащани депозити с държавни пари, а да бъде оздравена банката. Сега този вариант е невъзможен, защото за него е нужно одобрение на парламента, смята още експертът.

Панайотов посочи, че от случващото се с КТБ губи националната икономика. Според него дори не е анализиран въпросът какво ще стане с инвестициите, направени през банката, ако тя бъде оставена да фалира.

Темата за ситуацията около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
buba4ko
преди 9 години
не знам за банковата система, но знам че БНБ и политиците се провалиха напълно в този стрес тест. Не само че се провалиха, ама проявиха престъпни действия! - дано и да ги осъдят 1 ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
lordrad
преди 9 години
"Според него, с изключение на КТБ, системата е издържала на напрежението, "Това означава, че банката към онзи момент е била в добро състояние, че е била е ликвидна в по-висока степен от изискванията, които законът и надзорът имат към нея, обясни ПанайотовТози ме разсмя с глупостите си.Всичко било точно и нямало проблеми според него дори и с КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
studioaa
преди 9 години
Държавата не бива да налива 5 милиарда лева, за да одържави затруднената КТБ. Одържавяване без фалит е най-скъпата алтернатива за държавата и данъкоплатците. Ако акционерите не пожелаят да рекапитализират КТБ, то трябва да се върви към процедура за фалит и ликвидация. Фалитът на КТБ би струвал на фиска 3.5 млрд. лева, а одържавяването поне 5 млрд., което значи, че е абсурдно да се оздравява банката с държавни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още