IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите бягат от златото към банките

През последните няколко седмици банките наблюдават активно вливане на капитали в техни акции за сметка на златото

14:36 | 07.09.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите бягат от златото към банките

Цяло лято инвеститорите не знаеха накъде да се насочат, докато цените на активите подскачаха нагоре-надолу, възбудени от геополитическото напрежение, догадките около вдигането на лихвите, по-малък обем на търговията и колебания, пише CNBC.

Световните пазари бяха разтърсвани от конфликта между Русия и Запада заради анексирането на Крим през март. В същото време пазарните наблюдатели се ослушваха дали Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да въведе нови парични стимули, а централните банкери в САЩ и Великобритания да вдигнат лихвите.

Въпреки цялата тази несигурност обаче август затвори на печалба, докато данните показват, че рисковете остават високи, а инвеститорите наливат пари в акции на банки и облигации с висока доходност.

Банките изпитаха най-голямото вливане на капитал в тях за последните 12 седмици между 20 и 27 август като след това се забеляза оживяване при високодоходните активи след две поредни седмици на вливания на стойност до 1 млрд. долара по данни на Bank of America Merrill Lynch (BofA).

Освен това инвеститорите бягат от убежището на златото, като отливът от ценния метал достига близо тримесечен връх от 0,4 млрд. долара.

Развиващите се пазари пък успяват да разсеят съмненията около себе си с 12 поредни седмици на вливания на капитали, докато Европа също отчита известно възстановяване.

Септември се е доказал като най-печелившия месец за златото през последните десетилетия, отбелязва пазарният анализатор в IG Алистър МакКейг. „Участниците на пазара продължават да следят за повишаването на лихвите, но настроенията им от липсата на възвръщаемост от инвестициите в злато биха могли да се обърнат“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
А златото и за това не става :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
horhe7
преди 9 години
кой къде иска да бяга!аз си знам само жълтото!а със зелената хартия може да си избършете г.за!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
interim
преди 9 години
Много свободно се ползват думи като "инвеститор" в днешно време... Ако някой прави подобно нещо, може да е всякакъв, но не и инвеститор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
eng.Garin
преди 9 години
Задава се нестабилност, конфронтации на най-високо ниво и опасността от локална война е голяма, а от световна - умерена. В това положение , ако някой каже, че предпочита килограми памук и хартия пред злато означава само, че нещата вече са се прецакали тотално, просто ние не го знаем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
питай ме само кога ше си купим акции на банка ... тея наистина са откачили .... :)) то същото както да инвестираш на времето в "Анжел Сити" или "Live Choise" ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
....""Инвеститорите бягат от златото към банкитеПрез последните няколко седмици банките наблюдават активно вливане на капитали в техни акции за сметка на златото"".... Ееех,..мечти, мечти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още