IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Заимов: Валутен борд за Гърция е по-лош вариант от запазването на еврото

Присъствието на дадена страна в еврозоната и въвеждането на валутен борд обаче изискват строга бюджетна дисциплина

18:05 | 06.07.15 г. 2
Мартин Заимов: Валутен борд за Гърция е по-лош вариант от запазването на еврото

Въвеждането на валутен борд в Гърция, по примера на България, е едно от решенията за страната, ако напусне еврозоната, заяви бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов пред БНР. Според него това ще е по-лош вариант от запазването на еврото, който обаче изглежда все по-труден.

Гърция трябва да въведе първо драхмата, да установи паритета й спрямо еврото и едва тогава да въведе валутен борд, коментира още бившият ръководител на Управление „Емисионно“, което контролира валутния борд у нас.

Оставането в еврозоната изглежда все по-трудно за Гърция, защото властите нямат разумна степен на готовност. „Присъствието в еврозоната, както и на валутния борд, предполага спазване на строга бюджетна дисциплина“, каза Заимов и допълни, че властите в страната в момента се обявяват против именно спазването на строги правила.

Заимов посочи още, че като брой работни часове в седмицата Гърция е на едно от водещите места в Европа – около 46-48 часа. „Това не е непременно индикация за работливост, а според мен – за неефективност“, допълни още експертът.

Той коментира, че в момента никой не може да прецени какви ще са последствията за Гърция от водената от Алексис Ципрас и Янис Варуфакис политика. Заимов направи сравнение с Аржентина, която излезе от валутен борд през 2001 година и 14 години по-късно, въпреки икономическият ръст, „икономиката й не е такава, на която някой да завижда“.

Бившият подуправител на БНБ посочи, че оставката на финансовият министър Варуфакис вероятно е поискана от кредиторите и изрази надежда, че сега преговорите ще протекат по-лесно и относително бързо ще бъде постигнато „някакъв вид съгласие“. 

Ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 14
крас
преди 8 години
Абе Голдсмит, Защо симислиш,че гърците ще въведат ВАЛУТЕН БОРД?Да вкарват активите на националната им банка в НЕМСКИ ОБЛИГАЦИИ С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ ли, или да си направят харакири като нас ЗАБРАНЯВАЙКИ НА ЦЕНТРАЛНАТА СИ БАНКА ДА ОТПУСКА КРЕДИТИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ?!Ако ние сме *** защо си мислиш МАЙКЪЛ, че и гърците са такива като нас ?ВАЛУТНИЯ БОРД УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ БЕ ГОЛДСМИТ. С ТОЗИ НАДЦЕНЕН ЛЕВ ТУРСКИТЕ И КИТАЙСКИ СТОКИ НИ УБИВАТ! НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ОСВОБОДИТЕ ЛЕВА И ДА НАМЕРИ РЕАЛНАТА СИПАЗАРНА ЦЕНА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Този не беше ли онзи, който искаше да разпродаде златния ни резерв на смешни цени около и под $400 за тройунция, понеже вече златото не било важен актив ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още