IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един участък от АМ "Марица" е отворен за движение

Част от отсечката "Димитровград - Харманли" е най-големият пътен възел в Южна България

18:31 | 28.05.15 г.
<p>
	Официалните лица прерязват лентата на новия участък от АМ Марица. Снимка: <em>АПИ</em></p>

Официалните лица прерязват лентата на новия участък от АМ Марица. Снимка: АПИ

Още един участък от АМ "Марица" - 34-километровото трасе между Димитровград и Харманли, беше пуснат в движение с официална церемония днес (28 май). Изпълнител на лот 2 е Сдружение „Марица Хайуей“. Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146,5 млн. лева с ДДС, осигурени със средства от ОП "Транспорт" и националния бюджет. 

Част от пътя е и най-големият пътен възел в Южна България - "Димитровград", чрез който пресимането на магистралата с международния път Е - 85 става безконфликтно на две нива. Съоръжението е с четири отвора от типа "детелина", уточняват от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Чрез още два пътни възела се осъществява безопасната връзка с основните пътни артерии в района. При п. в. „Симеоновград“ се осигурява комуникацията с път III-503 Симеоновград – Харманли, а при п. в. „Тополовград“ – с път II-76 Тополовград - Харманли. И трите пътни възела са с LED осветление, консумиращо 3 пъти по-малко електроенергия.

В този участък от магистралата има общо 27 големи съоръжения – изграден е мост над р. Харманлийска с дължина 130 м, 4 надлеза, 3 подлеза, надлез над ж. п. линията Пловдив – Свиленград, подлез на ж. п. линия Димитровград – Узунджово, подлези под селскостопански пътища, паркинги и площадки за отдих и т. н.

Официалната церемония за въвеждането в експлоатация на магистралната отсечка беше на пътен възел „Димитровград“, допълват още от АПИ. В нея участваха премиерът Бойко Борисов, заместник-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, представители на изпълнителя, строителния надзор и др.

Министър Павлова връчи на инж. Лазаров разрешението за ползване на новия автомагистрален участък. 

С пускането на лот 2 Димитровград – Харманли се очаква средноденонощният трафик по участъка да се увеличи от около 7 207 моторни превозни средства през 2015 г. на 8 134 превозни средства през 2020 г., което е ръст от около 13%. За ограничаване на въздействието на високите нива на шума от интензивния трафик по трасето на магистралата са поставени шумозащитни стени в близост до селата Поляново, Александрово и гр. Харманли. 

Магистрала „Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва АМ „Тракия” при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. АМ „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево”.

До края на октомври 2015 година трябва дазавършат строително-монтажните работи на лот 1 Оризово – Димитровград от км 5+000 до км 36+400. Общата дължина на тази отсечка е 31,4 км.

Снимки от новите участъци на магистралата можете да видите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още