IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотографът Ясена Попова заснема автомобилите като градски насекоми

Авторът включи в серията доставен през 1965 г. локомотив на БДЖ

12:11 | 08.02.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ясена Попова</em></p>

Снимка: Ясена Попова

Как изглеждат колите и камионите, заснети от така наречената „асфалтова перспектива“ - отговор дава архитектът и фотограф Ясена Попова, която от пет години работи по серията „Градски насекоми“. Тя снима превозни средства, повдигнати с кранове. Така те приличат на насекоми, а частите и системите – на органи на живо същество.

Последното заснето превозно средство от нея е дизелов локомотив на БДЖ, доставен още през 1965 г. Този тип локомотиви са произведени в Германия и основно се използват при маневрите на превозвача. 

Със съдействието на БДЖ в Пловдив машината е повдигната с крикове, заснета и отново спусната. Всичко продължи час и 20 минути, разказа фотографът.

Докато локомотивът се е издигал в продължение на 20 минути със синхронен крик с четири опори, тя е нагласила осветлението, а след това е направила необходимите кадри. Спускането е отнело пак толкова време.

Ясена Попова разказва, че от 12 години работи като архитект основно по жилищни сгради, градоустройство, интериор и европейски проекти. Снима в свободното си време.

Тя е номинирана през 2013 г. за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена.

През 2015 г. печели наградата на „Гауденц Б. Руф” за съвременно изкуство и участие в International Gyeonggi Ansan Art Fair в Южна Корея.

През март 2016 г. ще вземе участие във фестивала Circulation(s) Париж, където ще бъде представена и настоящата работа. Нейни творби са включени в колекцията на Софийска градска художествена галерия и в частни колекции.

Можете да видите на живо серията „Градски насекоми“ във Photoconcept Gallery на ул. „Проф. Никола Михайлов" 4.

Вижте галерията!

Вижте във видеото как е заснет локомотивът:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
хареса ми идеята, но много чисти и неучукани моделите, някак си не изглеждат реално с тия цветове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още