IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Биовет поскъпват с 8,3% след търговото на Хювефарма и Опортюнити 2009

Цената набързо доближи предложените 13,3 лв. към останалите акционери на пещерската компания, въпреки че плановете включват и отписването ѝ

16:26 | 26.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Биовет поскъпват с 8,3% след търговото на Хювефарма и Опортюнити 2009

Цената на акциите на производителя и търговец на ветеринарни субстанции Биовет АД се изстреля за минути, след като Хювефарма ЕООД и Опортюнити 2009 ЕАД отправиха предложение към останалите акционери на пещерската компания да им изкупят акциите по цена от 13,3 лв. за брой и въпреки че плановете им за развитие на предприятието включват и отписването му от публичност.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В рамките на половин час след съобщението за търговото предложение, обявено чрез БФБ-София, книжата на Биовет поскъпват с 8,3% до 13,1 лв. от около 12,2 лв. преди съобщението, разпространено в 14:10 часа.

Всъщност търговото предложение е входирано в Комисията за финансов надзор още в понеделник, 25 юли. В съобщение до борсата дружествата поясняват, че регулаторният орган още не е взел отношение.

Предложението идва, след като на 18 юли Хювефарма ЕООД и Опортюнити 2009 ЕАД са сключили споразумение за следване на обща политика по управление на Биовет. Двете компании държат общо 90,01% от капитала на регистрираното в Пещера дружество. Именно преминаването на този праг е основание за отправяне на търгово предложение.

Иначе само Хювефарма наскоро увеличи дела си до 86,32%, а Опортюнити 2009 придоби 3,68% от Биовет малко след трансакциите на основния акционер.

Двете компании искат да придобият останалите 9,99% от капитала на Биовет. За въпросните 677 998 книжа те предлагат по 13,3 лв. за брой. Цената бе с малко над 8% по-висока в сравнение с пазарната цена преди съобщението. Но самата новина придвижи бързо цената до цената на търговото предложение.

Срокът на приемане на търговото е 28 дни от датата на публикуването му в два централни ежедневника. Оставена е възможност за удължаване на срока от 70 дни от деня на публикуване на търговото, както и в случаите на отправено конкуретно предложение, ако има такова.

Хювефарма ЕООД ще финансира изцяло придобиването на останалите акции със собствени средства. Не е ясно дали след това Хювефарма ще изкупи и дела на Опортюнити 2009.

Все пак търговите предложители не възнамеряват да преобразуват или прекратяват Биовет АД, както и да извършват промени в капитала на компанията в срок от една година от сключване на споразумението за следване на обща политика по управление на дружеството. Намеренията са запазване на основната дейност на Биовет.

За 2016 г. и 2017 г. се предвижда увеличаване на приходите от продажби на продукция и печалбата. В следващите няколко години се прогнозира положителен финансов резултат и ще се цели увеличаване на износа както за ЕС, така и за трети страни.

Не се предвиждат промени нито в Управителния съвет на Биовет АД, нито промени в броя на служителите, размера на заплатите и съществени промени в условията по трудовите договори.

Но освен че Биовет се предвижда да остане самостоятелно управлявано дъщерно дружество, търговите предложители имат и план за отписване на Биовет от регистъра на публичните дружества и прекратяване на търговията с негови акции на борсата.

Упълномощеният инвестиционен посредник по търговото е Дилингова финансова компания АД.

Към 16:20 часа книжата на Биовет АД поскъпват с 8,26% до 13,1 лв. за брой. Дружеството е лидер по ценови ръст за деня до момента. Пазарната капитализация възлиза на 88,862 млн. лв.

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още