IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на ФНИБ гласуваха за трикратно намаление на броя на издадените акции

Номиналната стойност на една акция се увеличава от 1 лв. на 3 лв.

09:10 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Акционерите на ФНИБ гласуваха за трикратно намаление на броя на издадените акции

Акционерите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (ФНИБ) са гласували за намаление на броя издадени акции в съотношение 3 към 1 от 60 450 000 акции на 20 150 000 акции, показва съобщение на фонда, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Съответно е решено номиналната стойност на една акция да бъде увеличена от 1 лв. на 3 лв.

Планираме увеличение на капитала с цел нови проекти, заяви през януари в интервю за Investor.bg Тодор Брешков, представляващ ФНИБ АДСИЦ.

Целта е покупка на имоти, генериращи доход, като намалението на броя на акциите 3 пъти, увеличението на номиналната им стойност до 3 лв. и впоследствие намалението на номиналната стойност до 1 лв. ще разчисти пътя за увеличение на капитала с нови акции.

Това е така, защото увеличение на капитала не може да се прави при цена под номиналната, която минимално е 1 лв. в България.

Текущата цена на акциите на ФНИБ АДСИЦ е около 0,55 лв. и това прави на практика невъзможно увеличението на капитала. След намалението на броя акции 3 пъти чисто математически (текущата цена на акцията, умножена по 3 - бел. ред.) цената на 1 акция ще се повиши до 1,65 лв. и тогава ще може да се прави увеличение на капитала.

На общото събрание е имало кворум от 57,13%, или 35 536 504 акции. Кворумът е труден за ФНИБ АДСИЦ, тъй като дружеството няма мажоритарен акционер. Най-големите държатели на акции, дошли на събранието, са пенсионни фондове. Например, УПФ Доверие е с 2 622 436 акции, NN УПФ е с 4 086 768 акции, ЗУПФ Алианц България е с 2 977 348 книжа, УПФ ДСК Родина с 4 080 375 акции, а УПФ Съгласие - с 200 000.

Представители на събранието са изпратили и договорните фондове на ЕЛАНА, Банка ДСК, ПФБК Асет Мениджмънт, ОББ, а също така инвестиционните посредници ПФБК, Първа инвестиционна банка, София интернешънъл секюритиз, както и други юридически и физически лица.

Представени са били общо 50 акционера, като някои присъстващи са били упълномощени от няколко акционера, например - трите пенсионни фонда на ПОК Доверие са били представени от едно лице.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ отчита печалба от 1,48 млн. лв. за 2015 г., показа неодитираният отчет на дружеството. Приходите на дружеството се увеличават с 18% на годишна база до 4,39 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още