IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкомет АД може да измести Трейс или ИХБ от SOFIX през март?

Шуменската компания напредна по критерия пазарна капитализация на фрий-флоута, но още е далеч по показателите брой сделки и оборот

11:23 | 25.01.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Алкомет АД може да измести Трейс груп холд АД или Индустриален холдинг България АД (ИХБ) от SOFIX през март 2016 г., когато е следващото ребалансиране на индекса.

Вчера (24 януари) коментаторът dddd написа в темата за Алкомет в Коментари на Investor.bg: “Сякаш капитализацията на фрий-флоута е достатъчна за SOFIX, но ликвидността доста куца”.

Проверка на Investor.bg показва, че свободно търгуваемият обем акции (фрий-флоут) е 9,89%, тъй като собствениците на пакети с над 5% дял са с общо 90,11%. Това са Алуметал АД със 73,25% и Faf Metal Sanayii Ve Ticeret AS с 16,86% към 30 септември 2016 г.

Крайната промяна в SOFIX ще зависи от критериите за ликвидност, каквито са " Медиана на седмичен оборот през последната 1 година" и "Брой сделки през последната 1 година".

Така Трейс груп холд АД и Индустриален холдинг България АД може да останат в индекса, но може Алкомет АД да измести друго дружество от индекса. Окончателните сметки ще бъдат направени от БФБ-София.

По брой сделки Алкомет АД е едва на 34-то място на БФБ-София, а по оборот едва на 70-то, което е доста далеч от нужното.

Пазарната капитализация на тези 9,89% е 29,47 млн. лв. при обща пазарна капитализация на шуменското дружество в размер на 298 млн. лв. при затварянето на пазара на 24 януари 2017 г. Акциите на Алкомет АД постъпват през последните 12 месеца със 147,72% до 16,6 лв. и това е причината компанията да се доближи до влизане в SOFIX. Доходността за акционерите е още по-голяма, защото е разпределен и брутен дивидент от 0,101797 лв.

Най заплашени от изпадане от индекса SOFIX са Трейс груп холд АД с пазарна стойност на фрий-флоута от 28,7 млн. лв. и Индустриален холдинг България АД с 29,6 млн. лв. Близо до изпадане от индекса е и Индустриален капитал холдинг АД с 33,2 млн. лв.

Големите въпроси са три. Първият е какво ще е положението с цените на акциите към 1 март 2017 г., на база на което ще се определи дали ще има разместване в SOFIX.

Вторият голям въпрос е има ли Алкомет АД нужните 750 акционери, което също е критерий за SOFIX. По последни данни, които са към 31 декември 2015 г., дружеството покрива този критерий. Тогава акции от компанията са притежавали 56 юридически и 2 460 физически лица, или общо 2 516 акционери. Предвид поскъпването на акциите броят на акционерите може и да се е увеличил.

Основният брой акционери вероятно са от масовата приватизация, но може да има и т. нар. „работнически“ акции или „реститутски“ акции.

Третият голям въпрос е броят сделки и оборот. Дали ще са достатъчни при Алкомет АД?

Възможно е също така фрий-флоута на компаниите, борещи се за влизане/оставане в SOFIX, да се промени. Именно продажби на акции от основния акционер в Трейс груп холд АД доведоха до влизането на последното в SOFIX, защото така беше увеличен фрий-флоута. Възможно е именно такива промени в дяловите участия да задържат Трейс или ИХБ в SOFIX. Възможно е и някоя от тези компании да изпадене от индекса през март 2017 г. и после да се върне в него.

По принцип критерият за фрий-флоута е медианен за последните 6 месеца и дори рязка промяна в оставащия 1 месец може да не окаже влияние при ребалансирането на SOFIX през март, но да доведе до промени през септември.

Ефектът върху Expat SOFIX ETF

Ще бъде изключително интересно да се види как Expat SOFIX ETF ще продаде напускащите и как ще купи влизащите акции в SOFIX, ако има промяна в индекса и ако фонда реши да ребалансира.

По последни данни Expat SOFIX ETF притежава 32 021 акции в Трейс груп холд АД (за около 160 хил. лв.), което представлява 0,61% от активите на фонда, както и 1 259 226 акции в Индустриален холдинг България АД за 1,3 млн. лв., което е 4,96% от активите му.  Делът на двете компании в SOFIX е съответно 3,05% и 3,14%.  Вижда се, че при едната компания ETF-а е придобил много под дела в SOFIX, а при другата - много над него.

Със сигурност пазарните участници ще следят активно цените, броя сделки и оборота с Алкомет АД, Трейс груп холд АД и ИХБ АД в периода до 1 март 2017 г., както и поведението на Expat SOFIX ETF, ако последват промени в индекса.

Материалът има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в някои от изброените компании.

Алкомет АД е разположен до гр. Шумен. Бившето име на дружеството е Алумина АД. Предметът на дейност на дружеството е производство и търговия с алуминиев прокат, изделия от алуминий и алуминиеви сплави, използвани в машиностроенето, строителството, хранително-вкусовата промишленост и други отрасли. Износът съставлява 93%, като тадиционно Германия е основен пазар за изделията на компанията. Следват Полша, Италия, Франция, България, Дания, Испания, Австрия, Холандия и Великобритания.

Продажбите на дружеството за деветмесечието на 2016 г. са за 243,4 млн. лв., което представлява спад от 6,4% на годишна база. Печалбата обаче се увеличава 4,25 пъти до 21,33 млн. лв.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

Алкомет АД(ALCM)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Да вкарат още 5 ,без да вадят никой.Спекулката веднага ще тръгне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Bivol
преди 7 години
Защо нищо не се споменавате за "Холдинг Варна"? То не е ли заплашено от излизане от индекса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Ами то нашто не е борса а чиста лигавня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
фондове, стратефии, ипо-та, сее линк и като се отдръпне водата наще хора пак без ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
vale1
преди 7 години
Мариане , не е лошо на срещата на 30.1. с ръководството на БФБ да поставиш въпроса дали се обмислят промени в правилата за индексите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
vale1
преди 7 години
Е..е прочетете си го сами - нещо ми орязва цитата.До класирането по т. 2 се допускат първите n-емисии (като n
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
vale1
преди 7 години
До класирането по т. 2 се допускат първите n-емисии (като n
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
vale1
преди 7 години
Tова - "Същевременно ликвидността (броят сделки) не е критерий за влизане в SOFIX." не е съвсем така .Правилника казва : До класирането по т. 2 се допускат първите n-емисии (като n
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Toranaga
преди 7 години
"Ще бъде изключително интересно да се види как Expat SOFIX ETF ще продаде напускащите и как ще купи влизащите акции в SOFIX, ако разбира се реши да го прави"АМи това Софикс ЕТФ ли е или генератор на комисионни??? На каква основа няма да го направи????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
SoHo
преди 7 години
Същевременно ликвидността (броят сделки) не е критерий за влизане в SOFIX ???? Как така не е критерий? Оборота и той ли не е? Имат само 400 сделки от Март 2016 и 500 бона оборот! Ако това влезе в Софикс - без коментар !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още