IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтерко ще получи близо 700 хил. лв. по програма „Иновации и конкурентоспособност“

Финансирането е за проект за автоматизация на дъщерната компания Алтерко Роботикс и е второто външно финансиране за групата за тази година

14:36 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Алтерко АД</em></p>

Снимка: Алтерко АД

Алтерко Роботикс ще получи финансиране от 696 хил. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г., обяви компанията. Проектът, който получава финансирането, е за лесна автоматизация на дома.

Списъкът с всички компании, които ще получат финансова подкрепа за внедряване на иновации по програмата, е публикуван в петък, 12 декември.

Това е второто външно финансиране, което Алтерко АД получава тази година след първичното публично предлагане през септември-октомври. Финансовата подкрепа по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъде използвана за закупуването на поточна линия, позволяваща производство на релетата Shelly за автоматизация на дома, както и тяхното калибриране по време на производството. 

„Много сме щастливи от новината. Получаването на парична подкрепа за проекта ще ни даде още по-силен тласък и заедно с финансирането от Българска фондова борса (БФБ) ще ни помогне да постигнем по-бързи резултати“, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на дружеството.

По думите му финансирането ще позволи създаването на още по-гъвкави решения за автоматизация на всяка една ситуация, както и на прототипи и вкарването им в производство.

„Тепърва предстои да организираме търгове и да закупим оборудването за производство, но сме изключително оптимистично настроени. Винаги сме работили с най-добрите компании в България и това няма да се промени“, заяви Димиров.

Проектът Shelly

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Shelly и Shelly Pro са Wi-Fi управляеми устройства, които позволяват контрол на всеки домашен електроуред през мобилен телефон. Серията Shelly Pro беше пусната в продажба миналата седмица и позволява на строителите да предложат лесна автоматизация на новопостроени или ремонтирани жилища. Устройството Shelly 4 Pro е предназначено за управление на електрически уреди и контакти, а Shelly Pro Light – за управление на осветлението. Използването им може да доведе до 30% спестяване на електроенергия. Към момента Алтерко Роботикс подготвя първите инсталации в новостроящи се сгради и вече финализира преговорите с подизпълнители, които ще инсталират устройствата в домовете.

На CES 2017 Алтерко Роботикс ще покаже за първи път и една нова уникална функция на своите решения за автоматизация на дома Shelly и Shelly Pro – възможността за гласовото им управление през популярните домашни асистенти Amazon Echo и Google Home. Благодарение на тази функция спокойно ще можете да кажете „Изгаси осветлението“ или „Включи печката“ и Shelly ще го изпълни.

Борсови стъпки

Междувременно на 1 декември 2016 г., Алтерко АД (холдингът, част от който е Алтерко Роботикс) официално излезе на БФБ. Беше дадено начало на търговия на емисия от 15 млн. свободно прехвърляеми акции с номинална стойност от 1 лев всяка. Набраните средства през борсара ще бъдат използвани за създаване на лаборатория за Интернет на нещата.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още