IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ даде време на ПИБ до края на април 2017 г. да формира капиталов излишък

Става дума за близо 206 млн. лв., които ще се изградят от печалбата, продажба на активи, намаляване на рискови експозиции и увеличение на капитала

15:33 | 13.08.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ даде време на ПИБ до края на април 2017 г. да формира капиталов излишък

Българска народна банка (БНБ) дава на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) време до края на април 2017 г. да увеличи своя капитал. Това става ясно от индивидуалните банкови данни от резултатите от прегледа на качеството на активите (Asset Quality Review, или AQR) и стрес теста на българската банкова система, оповестени от международната консултантска компания Deloitte и Българска народна банка (БНБ).

ПИБ следва да изгради подходящо ниво на своя капиталов буфер, като конкретните мерки за подобрение и за достигане на препоръчания капиталов излишък в размер на близо 206 млн. лв. са официално съгласувани с БНБ, пише в изводите на централната банка относно третата по големина банка у нас.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В прессъобщение от ПИБ потвърждават, че БНБ е препоръчала генериране на допълнителен капиталов излишък от близо 206 млн. лв., като след достигането му, банката ще достигне ниво на капиталова адекватност от 13,5%.

Мерките, които трезорът ще предприеме, се състоят от четири ключови дейности.

Първата предвижда запазване на печалбата, генерирана от обичайната й дейност, като няма да разпределя и дивиденти. Месеци преди резултатите от ПИБ обявиха намерението си да капитализират полугодишната си печалба към 30 юни 2016 г. Генерираната през първите шест месеца на годината печалба преди обезценка и данъци е в размер на 146,6 млн. лв.

Втората мярка е насочена към намаляване на рисковите експозиции, като банката възнамерява да продължи да диверсифицира и намалява риска в своя портфейл.

Третата стъпка включва продажба на придобити активи, като банката ще ускори процеса по продажба на активите, придобити като обезпечение.

Четвъртата стъпка включва и увеличение на капитала от външни източници, като крайният срок за това е до април 2017 г. Банката ще излезе на финансовите пазари при наличието на благоприятни условия.

Капиталовата позиция на банката към 2015 г. след AQR осигурява съотношение на капиталова адекватност (TCR) на ниво от 8,7% спрямо 8%, каквото е минималното изискване на БНБ. Към 31 декември 2015 г. и преди AQR показателят е 14,7%.

Базовият собствен капитал от първи ред (CET1) намалява до 5% след AQR при минимални 4,5% и 11,3% към 31 декември 2015 г. 

Допълнителни 135 млн. лв. от полугодишния резултат на банката за 2016 г. допринасят за увеличение на капиталовата адекватност след AQR до ниво от 10,3%, изчисляват от ПИБ в документ с акценти от предприетите действия за развитие на капиталовите излишъци.

Графика: ПИБ

От ПИБ посочват, че оценката потвърждава качеството и стабилността на активите и капиталова й позиция. Оценяването на активите на ПИБ бе проведено от международната фирма за одитни, данъчни и консултантски услуги Mazars Group.

Кредитната институция подчертава, че подходът и резултатите от стрес тестовете в България са в съответствие със резултатите, наблюдавани при други европейски банки.

„След преминаването на процеса на AQR основният акцент в дейността на банката ще бъде кредитирането на малки и средни предприятия, както и на физически лица“, посочват от ПИБ.

Действията, които банката трябва да предприеме, „допълнително ще подсилят стабилността и устойчивостта“ й, както и „ще увеличат потенциала за бъдещ солиден растеж“.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 4
mailoff
преди 7 години
Аман от псевдоразбирачи. само тва мога да кажа. А печалните опити на Бивол да си поискат пиба за рекламодател не ми се коментират, прекалено жалки са ми честно казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
не ги мислете банките в наи лошия сценари да станат агенци за продажби на недвижимо имущество доста имоти са си напазарували от прееди кризата до днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
https://bivol.bg/wlbadapples.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Schroeder
преди 7 години
Факт! И аз не виждам никакъв проблем да си вдигнат капитала. Ако се напънат малко, ще успеят да стабилизират активите до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
Dr.Justice
преди 7 години
сигурно на борсата не ми е известно. То и КТБ беше безпроблемна банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
Dr.Justice
преди 7 години
супер данни. Хем яки печалби, хем собствения капитал недостига ... да се смее ли човек или да плаче..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
Виж за БГ банките съм сигурен, че ще се справят с някакви 240 млн. лева, но какво ще кажеш за европейските банки, 25 от които им трябват минимум 25 млрд. евро допълнителен капитал? Да не назовавам имена, че сред тях има и представени в България! Да ти кажа и те доста ще се поозорят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 5
mrynmryn
преди 7 години
В тая банка явно имат бая роднини сред управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 16
mailoff
преди 7 години
Печалбата на Банката преди обезценки за първите шест месеца на 2016г. е в размер на 139М. Тази сума ще бъде използвана за изграждането на допълнителен капиталов буфер. За останалата част от сумата явно, че банката е изработила план за повишаване на капитала, включващ конкретни стъпки. Ясно че няма да се разпредел текущата печалба и ще се продават активи. демек всичко е ок. Не виждам кво сте се развълнували
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 9
kloynat
преди 7 години
бг банките нещо се задьхват и *** и Инвестбанк се клатят в голямото дьлбоко море ще има удавници ми се струва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още