IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартабак-Холдинг с трето поредно губещо тримесечие

Решението за спиране на износа към Близкия изток е с най-голям отрицателен принос за загубата и спада на приходите с 1/3

15:55 | 29.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Булгартабак-Холдинг с трето поредно губещо тримесечие

Булгартабак-Холдинг АД бележи трето поредно губещо тримесечие заради спада на приходите от продажби от Близкия изток след спирането на износа за там, показва справка на Investor.bg на база финансовите резултати на цигарения холдинг, публикувани чрез БФБ-София.

В периода април-юни 2016 г. вече седмата по размер на пазарната капитализация публична българска компания губи нови 1,07 млн. лв. на неконсолидирана основа след отрицателния финансов резултат в размер на 462 хил. лв., записан през първото тримесечие на тази година, и загубата за 1,435 млн. лв., инкасирана през последното на 2015 г.

За полугодието загубата се равнява на 1,532 млн. лв. спрямо нетната печалба за 2,926 млн. лв. за първото шестмесечие на 2015 г.

Данните в отчета обхващат периода от 1 април до 30 юни, като именно от 1 април Булгартабак обяви, че преустановява производството и продажбите на продукция в Близкия изток след намаляване на поръчките и предотвратяването на по-съществени бизнес рискове.

Приходите от продажби към 30 юни 2016 г. са в размер на 19,834 млн. лв., но намаляват с 31,3% на годишна база от 28,86 млн. лв. Само за второто тримесечие приходите са в размер на 8,3 млн. лв. при такива за 11,53 млн. лв. през първото. Или с други думи, спадът на тримесечна база е от 28 на сто, показват изчисленията на Investor.bg. Така излиза, че понижението е инкасирано именно през второто тримесечие на 2016 г.

“За да преодолее негативните последствия, ръководството на групата активно проучва възможностите за навлизане на нови и увеличаването на присъствието на останалите пазари, където оперира. Въпреки наличието на конкретни резултати към датата на изготвяне на настоящия доклад не са налице нови търговски взаимоотношения, които да са предпоставка за възникване на устойчиви тенденции за бъдещото развитие на дейността, както и не са налице индикатори, че групата ще установи присъствие на конкретен нов пазар или ще увеличи съществено присъствието си на съществуващ пазар“, четем в междинния доклад за дейността.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Спирането на производството и износа на продукция за Близкия изток не оказва пряко влияние върху позицията на Булгартабак на вътрешния пазар, посочват от компанията. Обемът на реализираната готова продукция през второто тримесечие е дори с около 19% по-висок спрямо предходното тримесечие, въпреки че е по-нисък с 1,5% на годишна база. Общо за първото полугодие обаче има ръст от 1,75% спрямо същия период на 2015 г.

За три месеца към юни има увеличение на пазарния дял с 0,5 процентни пункта, но спрямо година по-рано има изоставане с 0,8 процентни пункта. Точният дял на компанията не се посочва.

Към 30 юни 2016 г. основни акционери в Булгартабак са BT Invest GmbH, Австрия, със 79,83% от капитала, юридически лица държат 19,19%, сред които Корпоративна търговска банка АД с 6,02% и TGI Middle East FZE с 12,12%.

Днес все още няма сделки с акции на Булгартабак, които губят 53,72% от стойността си от началото на годината. Цената им падна до 30,011 лв. за брой, а пазарната капитализация – до 221,098 млн. лв.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още