IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фонд за дялово инвестиране ще увеличава капитала си 4 пъти

Ръководството възнамерява да увеличи капитала от 2 050 000 на 8 200 000 лева, чрез издаване на 6 150 000 бр. нови акции

14:58 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съветът на директорите на Български фонд за дялово инвестиране АД е решил капиталът на дружеството да бъде увеличен четири пъти. Заседанието се е провело на 1 декември, става ясно от съобщение на компанията на сайта на БФБ – София.

Ръководството възнамерява да увеличи капитала от 2 050 000 на 8 200 000 лева чрез издаване на 6 150 000 бр. нови поименни безналични акции с номинална и емисионна стойност от по 1 лев.

Увеличението ще се счита за успешно проведено, ако бъдат записани и заплатени най-малко 500 000 бр. от новите акции.

Съветът на директорите е взел решение срещу всяка една съществуваща акция да бъде издавано едно право, което дава възможност за записване на 3 нови акции.

Преди това „Български фонд за дялово инвестиране“ АД ще трябва да внесе проспект в Комисията за финансов надзор и да получи одобрение от регулаторния орган.

Инвестиционният посредник, който ще обслужва публичното предлагане, е Капман АД.

Целта на публичното предлагане е структурирането на портфейл и реализирането на положителен финансов резултат от неговото управление, става ясно от протокола от събранието.

Дружеството предвижда набраните средства да бъдат инвестирани в ценни книжа на компании, които „Съветът на директорите счита, че са с висок потенциал за развитие“ и биха допринесли положително за постигане на висока възвръщаемост от тях, така и за успешната диверсификация на съществуващия портфейл.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Ръководството на дружеството увери, че ще запази ориентацията си към секторите, в които вече има направени инвестиции, а именно недвижими имоти, небанков и банков финансов сектор, сектор енергетика, частни болници, фармация и др.

Освен в дялови участия дружеството предвижда инвестиции и в дългови ценни книжа. Съветът на директорите не планира конкретно разпределение по сектори или ограничения за концентрацията на инвестициите във финансови инструменти в едно дружество, но инвестициите в един сектор няма да надвишават 70% от набраните средства.

През 2014 г. Комисията за финансов надзор (КФН) отказа да потвърди проспект за първично публично предлагане на акции, издадени от Български фонд за дялово инвестиране АД.

Дружеството планираше да емитира 3,075 млн. нови акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 1,03 лв. При 100% записване, то щеше да набере 3,167 млн. лв. Тогава капиталът на компанията остава в размер на 2,05 млн. лв.

Акции на дружеството са търгувани за последен път на 10 ноември. От началото на годината те поевтиняват с 8,7% при пазарна капитализация 52,5 хил. лв. 

Свързани компании:

Български фонд за дялово инвестиране АД(BPEF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още