IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАРГ ФЗЗ предлага самоликвидация, за да получат акционерите му повече

Ликвидацията на фонда ще даде възможност на акционерите ни да получат много повече от текущата цена на акциите, заявяват от Съвета на директорите на АДСИЦ-а

22:05 | 23.11.11 г. 13
ЕЛАРГ ФЗЗ предлага самоликвидация, за да получат акционерите му повече

Съветът на директорите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ предлага ликвидация на дружеството в съобщение, разпространено чрез Бюлетин Investor.bg.

”Ликвидацията на фонда ще даде възможност на акционерите ни да получат средства, по-близки като стойност до пазарната цена нa активите, която е много по-висока от пазарната капитализация на дружеството в момента. За сравнение можем да посочим, че последната публикувана пазарна оценка на портфейла от земеделски земи на фонда към 31 декември 2010 г. е 95 млн. лв., към която следва да се добавят 15 млн. лв. за парцелите ни в местността Камбаните в София, докато пазарната стойност на акциите в обрaщение е едва около 40 млн. лв.”, се казва в съобщението на Съвета на директорите.

”Този голям дисконт на пазарната капитализация спрямо стойността на активите ни не е оправдан и не е в интерес на нашите акционери, много от които отчитат позициите по реалните борсови котировки. В интерес на нашите инвеститори преди време Общото събрание на акционерите на ЕЛАРГ реши да удължи живота на фонда до 2018 г., но продължаващите негативни тенденции на фондовия пазар предполагат друго решение”, заявява ръководството на фонда.

”Преди да се вземе официално решение за поемане на курс към ликвидация от Извънредното общо събрание на акционерите, Съветът на директорите очаква да бъдат изготвени и одобрени годишните финансови отчити за 2011 г. и съответно да се вземе решение за разпределение на дивиденти за 2011 г.

Решението за ликвидация на фонда (ако бъде взето такова от предстоящото Извънредно общо събрание на акционерите) няма да засегне облигациите ни, които ще бъдат изплатени първи в рамките на процедурата”, се казва в съобщението, подписано от изпълнителния директор Андрей Круглихин.

Ликвидацията ли е по-добрият вариант за акционерите в АДСИЦ?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 522 гласа


От началото на 2011 г. ЕЛАРГ е продало 33 749 дка, купило е 222 дка и е отписало 121 дка в резултат на съдебни решения. 

Само през третото тримесечие на 2011 г. са продадени 11 122 дка., на база на които дружеството формира печалба, която му позволява да компенсира обезценките за 2,3 млн. лв. през тримесечието и загубата да е само 0,4 млн. лв. Формираната печалба от продажбите на земите е 2,987 млн. лв., а общата продажна цена е 5,314 млн. лв., или 477,8 лв. на декар.

Към 30 септември 2011 г. дружеството притежава 251 169 дка земеделска земя при средна цена на придобиване от 223 лв./дка, или за общо 55,9 млн. лв. При тази оценка на основния актив (земеделската земя) собственият капитал на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ е 69 млн. лв. към 30 септември 2011 г., което се равнява на 1,155 лв. на акция. Последната сделка с акциите на дружеството е при цена от 0,68 лв./акция и пазарната му капитализация е 40,6 млн. лв.

ЕЛАРГ дължи 7,14 млн. евро по облигационната си емисия.

През тази година Индустриален холдинг България АД придоби частичен контрол над ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, след като обслужващото дружество Агроменидж АД придоби 49,5% от АДСИЦ-а, а дял от 33% в Агроменидж АД има Индустриален холдинг България АД. Други основни акционери са дружества от групата на Алианц България с дял от 16,8% и фондове на ПОК Доверие с 5%.

Предложението на Съвета на директорите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ може да провокира и други АДСИЦ да пристъпят към ликвидация като средство за постигане на по-добра оценка на инвестициите на акционерите си. Алианц и ПОК Доверие контролират Агро финанс АДСИЦ.

Земеделската си земя наскоро разпродаде Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, а през годината Енемона продаде земеделското си дружество Агро инвест инженеринг АД (с около 30 хил. дка).

През миналата година ФЗЗ Мел инвест АДСИЦ продаде 31 245 дка земеделска земя, а през настоящата Адванс Терафонд АДСИЦ продаде 62 841 дка земеделска земя.

Държавата също планира продажба на земеделска земя.

Основните купувачи са арендаторите след добрите реколти, комбинирани с добри цени в последните две години.
Земята е по ценна в ръцете на арендаторите, показа анализ на Investor.bg, защото:

1. Дава им право на по-голям пропорционален дял при разпределянето на „белите петна”, тоест земите, чиито собственици нехаят и не ги отдават под наем и аренда.

2. Арендаторът собственик си спестява усилията за договаряне и събиране на рентата.

3. Няма опасност земята да запустее и цената й рязко да намалее.

4. Ако се откаже от бизнеса, арендаторът може да отдаде под наем и аренда вече притежаваните земи.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
" защо в първоначалния проспект не беше записано, че фонда се създава, за да бъде ликвидиран в подходяш момент?"Прочети първия им проспект и тогава пиши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 12 години
Ликвидацията е по-изгодна ? Така е, но за кой е по-изгодна? Едва ли за акционерите. Ако беше толкова изгодна, защо в първоначалния проспект не беше записано, че фонда се създава, за да бъде ликвидиран в подходяш момент? А и тази ликвидация колко време ще продължи? Акционерите през това време ще могат ли да разчитат на пари от акциите? Що за странни твърдения и тези развива съвета на директорите? Къде е КФН да даде мнение за законноста на подобни действия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Jekata
преди 12 години
Безспорно е, още първия път, минавайки по трасето ми направи впечатление.Малката подробност е, че малка Тракия храни голяма част от населението им. Дори и да не беше толкова значима, пак щяха да са заети от до площите.Това иначе интересно решение поражда и въпросите: 1. Ще ли да има купувач/и, по-скоро повече за такъв обем, на какви цени и в крайна сметка каква ще е цената на самоликвидацията?2. Ще ли повлече крак подобна политика и по други АДСИЦ-и?3. Спомена се за решение от 2005 за действието през 2012, АКО това е така, партенка ли ще да е или не?Нямам препоръки! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
M-yMaker
преди 12 години
Поздравления за мениджмънта, поздравления за акционерите! Дано не се окажа прав, че решението им е малко позакъсняло, дано да успеят да действат бързо и дано имат нещо предвид след като пускат такива новини. Радвам се, че стигнаха и те до този извод...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"не е вярно че е по ценна в ръцете на тези които я обработват"Е как да не е. Да се обърнем към математиката и примера от статията. Всеки притежаван декар дава дял в разпределението на бели петна, тоест хората, които не се интересуват от земята си и не я отдават. Белите петна се разпределят пропорционално на контролираната от арендатора земя (собствена и такава с договори за наем и аренда). В някой землища с 1 дка своя земя, може да вземеш 5 дка от белите петна. И за белите петна трябва да плаща рента в сметка при кмета, но засега го правят само в 3 землища. Значи за тези 5 дка ще спести по 25 лв. на декар общо 125 лв. рента. Няма ли го онзи 1 декар, друг арендатор ще вземе 5-те декара бели петна.Моля supertrader, кажете пак, че в ръцете на арендатора земята не е по ценна.Именно това сравнително ново условие в закона е една от причините арендаторите да са така настървени да купуват земя. Иначе идва друг арендатор, взема 2 000 дка от АДСИЦ-ите наведнъж в дадено землище и веднага получава правото да обработва 12 000 дка, 10 000 от които сте обработвал вие мин. година.Единственият шанс за арендатора да се защити е да изкупи всичко, което е в smart собственици и в големи собственици, тоест в АДСИЦ.Моля supertrader, кажете пак, че в ръцете на арендатора земята не е по ценна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
ние не сме турци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
Мдааа, така бяха обявили през 2005г.Тогава Устава им беше заложил ликвидация след 7г, т.е. през 2012г.Интересно е как пазара ще поеме тези ~250 000 дка земя, защото няма инвеститор, който да зарови >~ 100 млн лв за такъв обем разпиляна из цялата страна земя (и това при средна пазарна цена 400 лв/дка)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Mr_crash
преди 12 години
***, разходи се от Одрин до Кешан, ако видиш земя дето да не се работи, ела да ти дам1000 лева да ми я покажеш. Турците купуват комбайни с вериги за да обработват де що има баир или дере, ама дай да пишем глупости по форумите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mr_crash
преди 12 години
500% за 5 години, А???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Земеделската земя е сигурна инвестиция и не е вярно че е по ценна в ръцете на тези които я обработват и те да станат нейни собственици. Така се затваря една възможност за тези които не разполагат с капитал и земя , да могат да наемат и да се занимават със земеделие.А това за земята , която не се обработва са глупости и не бива да се обработва земя която не е подходяща .Очевидно тези имат някой който иска да си защити парите от обезценка и да купи земята на фонда им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още