IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАРГ ФЗЗ предлага самоликвидация, за да получат акционерите му повече

Ликвидацията на фонда ще даде възможност на акционерите ни да получат много повече от текущата цена на акциите, заявяват от Съвета на директорите на АДСИЦ-а

22:05 | 23.11.11 г. 13
ЕЛАРГ ФЗЗ предлага самоликвидация, за да получат акционерите му повече

Съветът на директорите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ предлага ликвидация на дружеството в съобщение, разпространено чрез Бюлетин Investor.bg.

”Ликвидацията на фонда ще даде възможност на акционерите ни да получат средства, по-близки като стойност до пазарната цена нa активите, която е много по-висока от пазарната капитализация на дружеството в момента. За сравнение можем да посочим, че последната публикувана пазарна оценка на портфейла от земеделски земи на фонда към 31 декември 2010 г. е 95 млн. лв., към която следва да се добавят 15 млн. лв. за парцелите ни в местността Камбаните в София, докато пазарната стойност на акциите в обрaщение е едва около 40 млн. лв.”, се казва в съобщението на Съвета на директорите.

”Този голям дисконт на пазарната капитализация спрямо стойността на активите ни не е оправдан и не е в интерес на нашите акционери, много от които отчитат позициите по реалните борсови котировки. В интерес на нашите инвеститори преди време Общото събрание на акционерите на ЕЛАРГ реши да удължи живота на фонда до 2018 г., но продължаващите негативни тенденции на фондовия пазар предполагат друго решение”, заявява ръководството на фонда.

”Преди да се вземе официално решение за поемане на курс към ликвидация от Извънредното общо събрание на акционерите, Съветът на директорите очаква да бъдат изготвени и одобрени годишните финансови отчити за 2011 г. и съответно да се вземе решение за разпределение на дивиденти за 2011 г.

Решението за ликвидация на фонда (ако бъде взето такова от предстоящото Извънредно общо събрание на акционерите) няма да засегне облигациите ни, които ще бъдат изплатени първи в рамките на процедурата”, се казва в съобщението, подписано от изпълнителния директор Андрей Круглихин.

Ликвидацията ли е по-добрият вариант за акционерите в АДСИЦ?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 522 гласа


От началото на 2011 г. ЕЛАРГ е продало 33 749 дка, купило е 222 дка и е отписало 121 дка в резултат на съдебни решения. 

Само през третото тримесечие на 2011 г. са продадени 11 122 дка., на база на които дружеството формира печалба, която му позволява да компенсира обезценките за 2,3 млн. лв. през тримесечието и загубата да е само 0,4 млн. лв. Формираната печалба от продажбите на земите е 2,987 млн. лв., а общата продажна цена е 5,314 млн. лв., или 477,8 лв. на декар.

Към 30 септември 2011 г. дружеството притежава 251 169 дка земеделска земя при средна цена на придобиване от 223 лв./дка, или за общо 55,9 млн. лв. При тази оценка на основния актив (земеделската земя) собственият капитал на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ е 69 млн. лв. към 30 септември 2011 г., което се равнява на 1,155 лв. на акция. Последната сделка с акциите на дружеството е при цена от 0,68 лв./акция и пазарната му капитализация е 40,6 млн. лв.

ЕЛАРГ дължи 7,14 млн. евро по облигационната си емисия.

През тази година Индустриален холдинг България АД придоби частичен контрол над ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, след като обслужващото дружество Агроменидж АД придоби 49,5% от АДСИЦ-а, а дял от 33% в Агроменидж АД има Индустриален холдинг България АД. Други основни акционери са дружества от групата на Алианц България с дял от 16,8% и фондове на ПОК Доверие с 5%.

Предложението на Съвета на директорите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ може да провокира и други АДСИЦ да пристъпят към ликвидация като средство за постигане на по-добра оценка на инвестициите на акционерите си. Алианц и ПОК Доверие контролират Агро финанс АДСИЦ.

Земеделската си земя наскоро разпродаде Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, а през годината Енемона продаде земеделското си дружество Агро инвест инженеринг АД (с около 30 хил. дка).

През миналата година ФЗЗ Мел инвест АДСИЦ продаде 31 245 дка земеделска земя, а през настоящата Адванс Терафонд АДСИЦ продаде 62 841 дка земеделска земя.

Държавата също планира продажба на земеделска земя.

Основните купувачи са арендаторите след добрите реколти, комбинирани с добри цени в последните две години.
Земята е по ценна в ръцете на арендаторите, показа анализ на Investor.bg, защото:

1. Дава им право на по-голям пропорционален дял при разпределянето на „белите петна”, тоест земите, чиито собственици нехаят и не ги отдават под наем и аренда.

2. Арендаторът собственик си спестява усилията за договаряне и събиране на рентата.

3. Няма опасност земята да запустее и цената й рязко да намалее.

4. Ако се откаже от бизнеса, арендаторът може да отдаде под наем и аренда вече притежаваните земи.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bloom
преди 12 години
Интересна новина. Чудя се при ликвидация как се разпродава имуществото на дружеството и има ли някаква опасност да бъде източено. Все пак фондът е един от най-големите собственици на земя и интересът сигурно ще бъде голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
bate Goiko
преди 12 години
По всичко личи, че 2012 ще бъде много динамична година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Това ако стане, може да е с по-голям ефект върху пазара като цяло от приватизацията на енергоразпределителите дружества. Всичко ще зависи от ликвидационната цена и дали ще има отражение и върху други борсови компании, които да възприемат подобна ликвидация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още