IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ прекрати договора за събирането на пътни такси чрез GPS тракери

Дружеството не е доказало оперативна съвместимост със системите на АПИ

16:49 | 16.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ", свързан със събирането на пътни такси за изминато разстояние, измерено чрез бордови устройства и GPS тракери. Споразумението беше сключено в края на февруари 2024 година и предвиждаше преди това да бъде постигната оперативна съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси, уточняват от агенцията.

Комисията за оценка и установяване на съответствието е констатирала в предоставения от "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" План за опериране, че дружеството не е изпълнило изискванията, нормативно регламентирани в Общите условия към договорите за предоставяне на услуги за електронно събиране на пътни такси между Агенцията и Националните доставчици на услуга за електронно събиране на пътни такси. Едно от тях е доказването на оперативна съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси. 

От това следва, че дружеството не е приключило успешно първия етап от процедурата по доказване на оперативна съвместимост, поради което с Решение на Управителния съвет на АПИ, сключеният договор е прекратен.

Национално тол управление уточнява, че съгласно Общите условия към момента всяко едно дружество, за да постигне оперативна съвместимост трябва да премине успешно през общо три етапа за оценка, като всеки един от тях се удостоверява със сертификат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
RoyBatty
преди 2 седмици
Чудесно. А кой ще ни върне парите за двойно по-скъпи технически прегледи заради "специалната лепенка". Също кога ще намалеят цените на прегледите след като вече не са оскъпени? И кой ще поеме отговорност за загубите в милиони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още