IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължителността на живота в глобален план ще нарасне с близо пет години до 2050 г.

Междувременно затлъстяването и други фактори ще играят по-голяма роля при здравословните проблеми

10:59 | 17.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Продължителността на живота по света се очаква да се увеличи с почти пет години до 2050 г., установяват нови изследвания, но фактори като затлъстяването и високото кръвно налягане ще увеличат годините, в които хората ще имат проблеми със здравето, пише Deutsche Welle.

Констатациите са част от проучването за глобалното влияние на болестите, нараняванията и рисковите фактори за 2021 г., което е публикувано в медицинското списание The Lancet.

„Бъдещите тенденции може да са доста различни от миналите тенденции поради фактори като изменението на климата и нарастващите проблеми със затлъстяването и пристрастяването“, коментира Лиан Онг, водещ експерт в Института за здравни показатели и оценка (IHMEE) към Вашингтонския университет, който ръководи анализа.

По-дълъг живот за хората по света

Екипът на Global Burden of Diseases прогнозира, че се очаква продължителността на живота да нарасне от 71,1 години на 76 години за мъжете и от 76,2 години на 80,5 години за жените.

Държавите, които в момента имат по-ниски жизнени стандарти, вероятно ще отчетат най-големи увеличения в продължителността на живота.

„Това е индикатор, че докато неравенствата в здравеопазването между регионите с най-високи и най-ниски доходи остават, различията намаляват, като най-големите увеличения се очакват в Субсахарска Африка “, изтъква директорът на IMHEE д-р Крис Мъри.

Учените посочват, че тази тенденция до голяма степен се ръководи от мерките за обществено здраве, които са подобрили коефициента на преживяемост от болести като сърдечни заболявания, COVID-19 и редица заразни болести, заболявания на майката, неонатални и хранителни заболявания.

Затлъстяването тежи върху резултатите

Изследването установява също, че общият брой години, загубени поради метаболитни рискови фактори като високо кръвно налягане, висока кръвна захар и висок индекс на телесна маса (ИТМ), се е увеличил с почти 49,4% от 2000 г. насам.

Замърсяването на въздуха, тютюнопушенето и ниското тегло при раждане също са сред най-големите причини за броя на загубените години здраве поради здравословни проблеми и ранна смърт.

„Пред нас има огромна възможност да повлияем на бъдещето на глобалното здраве, като изпреварим тези нарастващи метаболитни и диетични рискови фактори, особено тези, свързани с поведенчески фактори и фактори на начина на живот като висока кръвна захар, висок индекс на телесна маса и високо кръвно налягане“, посочва Мъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още