IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания търси решение на трудовата криза, свързана със здравето

Службата за бюджетна отговорност очаква, че разходите за обезщетения за инвалидност ще растат с 16,1 млрд. паунда до 52,2 млрд. паунда между 2023-24 г. и 2028-29 г.

09:50 | 23.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания е изправена пред годишна сметка от 16 млрд. паунда, за да покрие спираловидно растящите разходи за обезщетения за инвалидност през следващите пет години, тъй като страната се бори с най-устойчивото нарастване на хората, които остават извън пазара на труда заради здравословни проблеми, от 90-те години на миналия век, съобщава Bloomberg.

Анализ на мозъчния тръст Resolution Foundation установи, че Обединеното кралство е в разгара на уникална криза на заетостта, с 600 000 повече британци в трудоспособна възраст в сравнение с предпандемичното време, които нито работят, нито търсят работа поради здравословни проблеми.

Великобритания е единствената индустриална нация от Г-7, където нивото на заетостта не успя да се възстанови до равнищата отпреди пандемията, пряка последица от скока на дългосрочните заболявания. Липсата на налични работници се превърна в един от най-належащите икономически проблеми, пред които е изправена страната.

Инфлацията в Обединеното кралство е по-нестабилна, отколкото в други страни, защото работодателите трябва да плащат по-високи заплати, за да привлекат работници. Английската централна банка (АЦБ) казва, че стегнатият пазар на труда е намалил капацитета за растеж на икономиката.

Анализът на Resolution както на официалните данни за работните места, така и на плащанията на държавните обезщетения установи, че проблемите изглежда са концентрирани сред младите хора на възраст от 16 до 24 години и възрастните от групата 55-64 години. Цифрите съответстват на данните на Службата за национална статистика за общата икономическа неактивност, които показват, че младите и старите представляват 90% от увеличението от 2019 г.

Този „U-образен модел“, при който изглежда, че групите на средна възраст не са засегнати, „може да има сериозни последици както върху стандарта на живот на индивида, така и върху кариерата му, както и по-широко напрежение върху здравната система и разходите за социални помощи“, изтъква Луиз Мърфи, старши икономист във фондация Resolution.

Последните прогнози на Службата за бюджетна отговорност показват, че разходите за обезщетения за инвалидност нарастват с 16,1 млрд. паунда преди коригиране спрямо инфлацията до 52,2 млрд. паунда между 2023-24 г. и 2028-29 г., което е увеличение от 45%.

Икономически неактивните британци според причината за тяхното отсъствие на пазара на труда. Графика: Bloomberg Икономически неактивните британци според причината за тяхното отсъствие на пазара на труда. Графика: Bloomberg

Resolution казва, че тенденцията отразява по-възрастните работници, които са по-податливи на здравословни проблеми, като повече от половината от всички кандидати за универсален кредит на възраст 58 и повече години страдат от здравословни проблеми, ограничаващи работата.

Официално проучване сред повече от 50 000 души, поръчано от Министерството на труда, установи, че 47% от хората в трудоспособна възраст с някаква форма на увреждане посочват психичното здраве като проблем.

Тенденцията към нарастване на дълготрайното заболяване започна точно преди пандемията, през лятото на 2019 г., и продължава вече 54 месеца. Най-дългият предишен период на нарастваща икономическа неактивност поради лошо здраве е бил 55 месеца, между 1994 и 1998 г., установи анализът на Resolution.

Скорошно изследване на мозъчния тръст показа, че хората в началото на 20-те години са по-склонни да бъдат икономически неактивни поради здравословни проблеми, отколкото тези на 40-годишна възраст.

Бездействието, свързано със здравето, вероятно ще остане голямо предизвикателство години напред и трябва да бъде основен приоритет за всеки, който спечели следващите избори, добави Resolution.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още