IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивша фабрика за боеприпаси става най-големият завод за батерии във Великобритания

Съоръжението ще разполага с годишен производствен капацитет от 40 гигаватчаса, което ще е достатъчно да покрие търсенето на 500 000 електромобила

15:00 | 01.03.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийската група Tata Motors, собственик на Jaguar Land Rover (JLR), обяви, че изгражда най-голямата фабрика за електромобилни батерии във Великобритания. Обектът, който се намира в близост до Бриджуотър, в миналото е действал като производствено съоръжения за боеприпаси по време на Втората световна война, което спира да работи през 2008 г., пише Euronews.

Планираният производствен капацитет на новия завод ще бъде 40 гигаватчаса (ГВтч) клетки, които ще покрият търсенето на около 500 000 електрически превозни средства.

Tata ще произвежда батерии за марките Defender, Range Rover и Jaguar, които са част от групата на JLR. Отделно индийският конгломерат има амбицията да осигури търговско съхранение на енергия и да снабдява други производители с електричество.

Проектът е един от най-големите в Европа. Очаква се разходите по неговото изграждане да достигат около 4 млрд. паунда (4,67 млрд. евро). Ще се простира на площ от 650 хил. кв. м, разкрива председателя на комплекса Gravity, където ще се строи фабриката, Мартин Белами.

„Този проект е изключително важен за Обединеното кралство. Това е катализаторът за стартиране на революцията на електрическите превозни средства в страната“, изтъква Белами.

Производството на батерии в новата фабрика трябва да започне през 2026 г. и до началото на следващото десетилетие се очаква да представлява около половината от производството на батерии в автомобилния сектор в Обединеното кралство.

Заводът ще създаде около 4000 работни места с потенциал за още няколко хиляди в свързаната с него верига на доставки.

Великобритания, заедно с Европейския съюз (ЕС), се надпреварват да увеличат капацитета си за производство на батерии за електромобили в опит да намалят зависимостта си от китайския внос. Това се оказва трудна битка, тъй като Китай има преднина от около десетилетие, когато става дума за производство на електрически превозни средства.

Новата гигафабрика потенциално може да помогне да се промени ситуацията в полза на Обединеното кралство. Както беше съобщено от FleetNews, министър-председателят на страната Риши Сунак каза: „Решението на Tata Group да построи новата си гигафабрика тук в Обединеното кралство – първата им извън Индия – е огромен вот на доверие за Великобритания. Това ще бъде една от най-големите инвестиции досега в автомобилния сектор на Обединеното кралство“.

Председателят на Tata Sons, холдинговата компания на групата, Натарайан Чандрасекаран изтъква, че  тази инвестиция ще предостави най-съвременните технологии в страната, помагайки ѝ да ускори прехода към електрическа мобилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 месеца
До: evlogi мдааа, да те превземат икономически и политически бившите ти колонии е топа на нормалността в модерните икономики. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 месеца
До: 0pk Нормални процеси в модерните икономики. Няма как да го знаете, вашите идоли никога не са можели и един обикновен москвич да направят, както стана кристално ясно сега с нескопосаният им опит да "възродят" така нареченият "автомобил" Москвич, който вече е затънал в загуби и дългове и скоро и китайците ще вдигнат ръце от него....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 2 месеца
До къде я докараха англичаните - индийци да идват при тях, за да строят завод осигуряващ много работни места. Тц тц тц, сълза за ингилизите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още