IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания отлагат с три години митата върху електромобилите

Решението е еднократно и не подлежи на повторно удължаване

18:30 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания одобриха тригодишно отлагане на митата върху електрическите превозни средства, давайки на производителите на автомобили повече време да направят необходимите промени, за да се съобразят с изискванията за местно съдържание съгласно двустранно търговско споразумение, съобщава Bloomberg.

Мерките, които трябваше да влязат в сила от началото на следващата година, предвиждат 10% мита върху електромобилите, търгувани между ЕС и Обединеното кралство, ако по-малко от 45% от тяхната стойност е с произход от региона – политика, която е предназначена да укрепи европейската верига на доставки за индустрията.

Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, който отговаря по въпросите за Brexit, определи сделката като „балансирано решение, което защитава интересите на ЕС“, докато британският премиер Риши Сунак заяви, че това ще бъде „огромно облекчение за индустрията“.

Автомобилната индустрия, както и Обединеното кралство и редица държави членки на ЕС, призоваха за забавяне на мярката, като казаха, че доставките на батерии в момента изостават.

Тригодишният гратисен период има за цел да даде на индустрията достатъчно време за разширяване на производството на батерии в региона.

Търговските асоциации от двете страни приветстваха решението, изтъквайки, че така наречените мита относно „правилата за произход“ няма да влязат в сила до началото на 2027 г. Споразумението „осигурява така необходимата сигурност за нарастващата верига на доставки на батерии за електрически превозни средства в Европа“, посочва Сигрид де Врис, генерален директор на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA).

И ЕС, и Великобритания обещаха да осигурят средства в подкрепа на разширяването на производството на батерии. ЕК ще предостави 3 млрд. евро финансиране по Фонда за иновации. От Лондон посочват, че ще правителството ще осигури повече от 2 млрд. паунда в подкрепа на производството на електромобили и батерии.

Отлагането на митата представлява еднократно действие, което не може да бъде удължено, подчертават от ЕС. Решението влиза в сила незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още