IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan влага над 2,5 млрд. долара в производството на електромобили във Великобритания

Това е „мащабен вот на доверие за автомобилната индустрия на Обединеното кралство“, заяви британският премиер Риши Сунак

13:09 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nissan Motor Co. значително ще увеличи производството на електрически превозни средства в Обединеното кралство с инвестиция от 2 млрд. паунда (2,5 млрд. долара) в завода си в Съндърланд в полза на автомобилната индустрия в страната, съобщава Bloomberg.

Японският производител на автомобили ще създаде фабрика за батерии и ще произвежда електрически версии на популярните модели Qashqai и Juke в най-големия завод за автомобили във Великобритания.

Премиерът на страната Риши Сунак, чието правителство предоставя финансова помощ, приветства плановете като „мащабен вот на доверие за автомобилната индустрия на Обединеното кралство“.

Този ход е добра новина за Великобритания, след като несигурността след Brexit помрачи перспективите ѝ като основно място за производство на автомобили. Това следва решението на собственика на Jaguar Land Rover, индийската Tata Motors Ltd., да изгради фабрика за батерии за 4 млрд. паунда в Съмърсет, както и новината, че BMW AG ще произвежда електрически модели Mini в своята фабрика в Оксфорд.

Все пак остават някои въпроси. Производството в Съндърланд е намаляло приблизително наполовина от пика от над 500 хил. автомобила през 2016 г. Nissan не уточнява дали последните му планове ще осигурят бъдеща заетост или ще увеличат производството в обекта.

Изграждането на друг завод за батерии означава, че Обединеното кралство получава повече от инфраструктурата, от която отчаяно се нуждае, за да продължи да произвежда електромобили.

През 2021 г. Nissan и партньорът му, производителя на батерии Envision AESC, обявиха инвестиция от 1 млрд, паунда за разширяване на производството на електрически автомобили и клетки в Съндърланд. Плановете за строеж на завод за батерии в Блайт, Североизточна Англия, пропаднаха, след като Britishvolt изпадна във финансов колапс по-рано тази година.

Съндърланд, в който работят около 6000 души, вече произвежда компактния електрически Leaf в допълнение към конвенционалните модели Juke и Qashqai. Последният стана най-продаваният автомобил в Обединеното кралство за миналата година - първият местно произведен модел, който постига това за последните 24 години. Фабриката започва производство през 1986 г., като тогавашният министър-председател Маргарет Тачър рисува традиционна японска кукла на церемонията по откриването. Оттогава фабриката е изградила повече от 11 милиона коли.

Да накара Nissan да произвежда повече електромобили в Съндърланд е символична победа за Сунак заради ролята на града в референдума за Brexit. Бившият корабостроителен център гласува с голямо мнозинство за излизане от ЕС. Nissan обеща да направи европейската си гама напълно електрическа до 2030 г., дори след като Лондон отложи забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили с пет години до 2035 г.

„Това начинание без съмнение ще осигури бъдещето на Съндърланд като Силициевата долина на Обединеното кралство за иновации и производство на електрически превозни средства“, подчертава Сунак.

Около 70% от колите, произведени в Съндърланд, се изнасят за ЕС. Съгласно настоящите договорености, електромобилите, търгувани между Обединеното кралство и ЕС, ще подлежат на 10% мита от следващата година, ако по-малко от 45% от тяхната стойност идва от региона. Европейското автомобилно лоби предупреди, че митата могат да струват на сектора 4,3 млрд. през следващите три години. В момента се водят преговори за евентуално отлагане на митата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още