IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW влага 750 млн. долара в производството на електромобили Mini във Великобритания

Британското правителство посочва, че ангажиментът ще доведе до общи инвестиции в автомобилния сектор до над 6 млрд. паунда

23:02 | 11.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн BMW AG ще инвестира 750 млн. долара в производството на електрически модели под марката Mini във Великобритания, ход, който ще осигури 4000 нови работни места, съобщи британското министерство на бизнеса в понеделник, цитирано от Ройтерс.

Министърът на бизнеса Кеми Баденок ще посети завода на Mini в Оксфорд за специална церемония по обявяването на инвестицията, която според властите представлява поредната „мащабна ангажираност и подкрепа на правителството“.

Правителството посочва, че ангажиментът ще доведе до общи инвестиции в автомобилния сектор в страната до над 6 млрд. паунда (7,48 млрд. долара) през следващите няколко години.

 „Инвестицията на BMW е още един ярък пример за това как Обединеното кралство е най-доброто място за производство на автомобили на бъдещето“, изтъква от своя страна британският премиер Риши Сунак.

Обявяването на плана е предшествано от решението на индийската Tata да изгради завод за електромобилни батерии в страната за 4 млрд. паунда, за да снабдява фабриките на своето дъщерно дружество Jaguar Land Rover – ход, смятан за жизненоважен за оцеляването на британската автомобилна индустрия в електрическа епоха.

Британската автомобилна индустрия изпитва сериозни затруднения да се конкурира с щедрите субсидии на САЩ и Европейския съюз (ЕС), докато гледа с тревога към новите правила за търговия с блока, който могат да въведат непосилни за сектора мита върху вноса.

Правителството на Обединеното кралство „се бори много здраво“ за привличане на тази инвестиция, след като Tata информира министрите преди девет месеца, че планира да избере друга държава, споделя министърът на енергетиката Грант Шапс пред BBC в сряда. Финансовият стимул, който Лондон ще предостави на Tata, е голям, добави той, като същевременно отказа да посочи точния размер на помощта.

Секторът за производство на автомобили в Обединеното кралство, някога основна част от икономиката на страната, се сблъсква с поредица от проблеми след Brexit и такива, свързани с преминаването към електрически превозни средства. Основната надежда за развитие на местна батерийна индустрия, Britishvolt Ltd., назначи администратор по несъстоятелност по-рано тази година, след като не успя да си осигури нужното финансиране.

Междувременно европейските производители на автомобили предупреждават, че очакваните мита между ЕС и Великобритания за електромобилите, ще нанесат големи щети на сектора и ще облагодетелстват конкурентите от страни като Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
хммм ... съоръжението е с капацитет 200хил на година и досега е струвало около 3,8млрд , тези пари са само за преоборудване . фокусират се в два модела на mini , освен за вътрешният пазар ще работят и за износ . другата им фабрика за mini-та в Лайпциг продължава да бачка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още