IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 2019 г. Великобритания произведе над 1 млн. автомобила за година

Nissan представлява повече от една трета от производството на автомобили в страната, като общият резултат е подкрепен от фокуса върху електромобилите

12:30 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През 2023 г. британската автомобилна индустрия е произвела над 1 млн. превозни средства, като това е първият път от 2019 г., в който секторът преминава тази граница, съобщава Bloomberg.

Резултатът е подкрепен от възстановяването на веригите на доставка и увеличението на производството на електрически модели.

Автомобилните производители в страната са изградили 1,03 млн. леки коли и търговски превозни средства през миналата година, което е със 17% повече в сравнение с обемите за 2022 г., изтъква Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Перспективите за индустрията се подобриха през годината, като японската Nissan Motor Co., Mini - част на BMW AG, и индийската Tata Motors Ltd. обявиха планове за инвестиции в местното производство на електромобили и батерии.

Обединеното кралство сега се „завръща в играта“, след като години наред оставаше встрани от инвестиционните планове на компаниите от сектора, изтъква пред журналисти Майк Хоус, изпълнителен директор на SMMT.

Темпът на производство на автомобили във Великобритания постепенно се ускорява. Източник: SMMT Темпът на производство на автомобили във Великобритания постепенно се ускорява. Източник: SMMT

След референдума за Brexit последваха четири години преговори и несигурност, в които индустрията не знаеше какви ще бъдат търговските ѝ разходи, подчертава Хоус. До скоро Великобритания се бореше с политическа нестабилност и икономическа несигурност. „Сега ситуацията се облекчава“, добавя той.

Хоус предупреди, че Обединеното кралство все още трябва да навакса изоставането си по отношение на инвестициите във фабрики за батерии въпреки поетите ангажименти от Nissan и Tata миналата година. Китайските компании са най-вероятните кандидати да навлязат на пазара като нови производители, изтъква ръководителят на търговската група.

Nissan е лидер по дял от общото производство във Великобритания. Източник: SMMT Nissan е лидер по дял от общото производство във Великобритания. Източник: SMMT

Nissan представлява повече от една трета от производството на автомобили в Обединеното кралство, произвеждайки с 36% повече превозни средства в сравнение с предходната година. Японският концерн сглобява своите модели Qashqai, Juke и електромобили Leaf в завода си в Съндърланд.

Междувременно британската автомобилна група Jaguar Land Rover увеличи производството с 18% до 238 422 автомобила, докато производството на Mini спада с 0,7% до 184 996 превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още