IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Великобритания не работи?

Кризата с неработещите тласка страната в инфлационен капан

19:51 | 18.03.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Великобритания е засегната от тревожно нарастване в броя на младите хора, които избягват работа, на фона на предупрежденията, че високата безработица се вплита в икономиката, пише Telegraph.

Мащабът на трудовата неактивност сред хората под 25-годишна възраст беше разкрит чрез нови данни на Службата за национална статистика (ONS), които показаха, че близо три милиона души нито работят, нито търсят работа.

Това представлява скок от 248 000 души в сравнение с миналата година, като общият брой достига най-високото си ниво, откакто се води статистика през 1992 г.

Икономисти предупредиха, че кризата с психичното здраве подхранва нарастването на неактивността сред младите хора, много от които също са пострадали от смущенията, причинени от Covid. 

Великобритания не работи, буквално. В национален мащаб 9,25 милиона души в трудоспособна възраст сега нито са заети, нито търсят работа, със 700 000 повече, отколкото преди началото на пандемията.

В резултат на това мислите се насочват към това дали кризата се дължи на по-възрастните хора, които преждевременно напускат работа, или на факта, че поколението Z стои настрана, отбелязва Telegraph.

Ричард Хюз, председател на Службата за бюджетна отговорност (OBR), предупреди, че безработицата се е превърнала в „тревожна тенденция“ след пандемията. Той казва, че икономиката е растяла в резултат на нетната миграция, но сега страда от „нарастващи нива на неактивност“.

„Изглежда, че устойчиво високите нива на неактивност се превръщат в характеристика на постпандемичната среда и такава, която е тревожна от гледна точка на човешкото благосъстояние“, коментира Хюз.

Резултатът може да бъде по-високи цени за по-дълго време, дори когато растежът на заплатите се охлажда.

Говорейки на събитие на Центъра за изследване на икономическата политика (CEPR), представителят на Английската централна банка (АЦБ) Катрин Ман предупреди, че ниските нива на заетост са инфлационни.

„Тази структурна промяна в наличността на работници засяга както динамиката на заплатите, така и цялостната динамика на предлагането и тази комбинация генерира възходяща тенденция при инфлацията“, предупреждава тя.

Нараства броят на неработещите млади хора на възраст от 18 до 24 години поради заболяване. Графика: Telegraph Нараства броят на неработещите млади хора на възраст от 18 до 24 години поради заболяване. Графика: Telegraph

Икономическата неактивност достигна своя връх по време на пандемията, отчитайки връх от 9,29 млн. души през юли 2022 г.

Кризата с разходите за живот впоследствие върна близо 300 000 души на работа, въпреки че нивата на неактивност отново се покачват през последните месеци.

Забележителната разлика е, че типът хора, които избягват работа, се е променил.

По време на Covid голяма част от скока на икономическата неактивност се дължеше на по-възрастните работници, които или избраха ранно пенсиониране, или напуснаха работа поради дългосрочно заболяване.

Сега обаче тази тенденция се промени, тъй като много възрастни хора се върнаха на работа в търсене на пари.

Между ноември 2023 г. и януари 2024 г. малко над 3,5 млн. души на възраст между 50 и 64 години са били икономически неактивни, което представлява спад със 177 000 души от 2022 г.

Следователно сега младите хора са все по-отговорни за нарастването на безработицата.

Лиз Маккеоун, директор по икономическа статистика в ONS, предупреди, че има особено рязък ръст на неактивните хора под 25 години, които избягват пазара на труда, въпреки 908 000 свободни работни места, което до голяма степен се дължи на дългосрочно заболяване.

Изследване на Resolution Foundation показва, че броят на хората на възраст от 18 до 24 години, които са икономически неактивни поради заболяване, се е удвоил през последните десет години до 2023 г., като психичното здраве е посочено като най-големият проблем.

„Тук сме в неизследвана територия“, признава Луиз Мърфи, старши икономист в Resolution Foundation. „Не сме изпадали в ситуация, в която да сме имали много млади хора без работа поради болест“, добавя Мърфи.

По-високите нива на неактивност сред младите хора представляват по-големи дългосрочни рискове за британската икономика, отколкото при по-възрастните хора, които напускат работната сила.

Това е така, защото ако хората напуснат работната сила рано, това вреди на шансовете им за бъдеща заетост и потенциала им за приходи, което от своя страна ще има дългосрочни вълнообразни ефекти в цялата икономика.

Притеснително е, че нивата на неактивност сред хората под 25 години може да се покачат още повече, тъй като Мърфи твърди, че проблемите с психичното здраве нарастват сред децата.

Пол Дейлс, главен британски икономист в Capital Economics, добавя: „Всичко това предполага, че има основен проблем и това е голямата вреда за икономиката на Обединеното кралство“.

Част от нарастването на икономическата неактивност сред младите хора също е вероятно, защото все повече хора избират следването.

Броят на хората без работа, които учат, достигна рекордните 2,56 млн. души през януари, с 284 000 повече от преди година.

Икономистите са разделени относно това какво означава това за икономиката. „Това означава, че работната сила като цяло в бъдеще ще бъде по-квалифицирана, по-талантлива и по-продуктивна“, изтъква Дейлс.

Но Джон Бойс, старши икономист с фокус върху пазара на труда в Chartered Institute for Personnel and Development (CIPD), предупреждава, че дългосрочната тенденция младите хора да прекарват повече време в образование оказва пагубно влияние върху цялата работна сила.

„Ако имахме същите нива на заетост сред младите хора днес, както преди 30 години, щяхме да имаме допълнителен милион души в работната сила“, посочва Бойс.

Ако тази тенденция се обърне, щеше да има работник, който да запълни всяко едно свободно място в Обединеното кралство.

Големият брой студенти също може да е симптоматичен за факта, че младите хора трудно намират подходяща работа.

Бизнесът не се намесва, за да помогне, предупреждава Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на Конфедерацията за набиране и заетост. Схемите за чиракуване са насочени повече към по-възрастните работници. Възходът на технологиите също така намаля обхвата на началните работни места, които обикновено са ориентирани към по-обикновени задачи, които се заменят с изкуствен интелект.

Младите хора с психични проблеми също изпитват проблеми да изградят взаимоотношения със своите мениджъри на работа, посочва от своя страна Мърфи.

Тези проблеми ще трябва да бъдат решени, за да се стимулира растежа в дългосрочен план, но засега експертите предупреждават, че Великобритания няма да може да разчита на нарастващо предлагане на работна ръка.

„Ако искаме да видим растеж на икономиката като цяло, ще трябва да разчитаме на други неща като растеж на производителността“, заключва Мърфи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 месец
Днешната младеж няма никакво намерение да си губи времето с глупости като работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Просто защото НЕ искат или не им се налага. Какво значи "от болест/и" ... от какво си болен между 18/25г. ??? ... на тази възраст винаги съм работил на две места, просто защото се налагаше. Ескпериментите с БМД показаха, че ВСИЧКИ (99%), които има къде да спят и какво да ядат, НЕ искат и НЕ търсят работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
мрънмрън
преди 1 месец
На снимката са само класически англичани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
Гошогошев
преди 1 месец
Е как защо бе , защото излезе от ЕС ,не сте ли се сетили още Я погледнете как всички обединени европейци,,работят ,трудят се за просперитета на демокрацията и евроатлантическите ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 месец
Кога даден trash е работил?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 месец
*Притеснително е, че нивата на неактивност сред хората под 25 години може да се покачат още повече, тъй като Мърфи твърди, че проблемите с психичното здраве нарастват сред децата.* - Закономерен резултат от джендърната вакханалия и институционализиране на разврата. Наистина ле някой си е мислил, че на децата ще им се размине соддоммията, проповядвана още от детската градина и еднополовите семейства, в които някои растат? Но и нас ни подкарват с еврогегата натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
0pk
преди 1 месец
Че защо и е да работи, нали е пред цялата планета по БВП. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още