IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания показва признаци на охлаждане

Нивото на безработица е нараснало за първи път от юли насам, а ръстът на заплатите се е забавил

11:56 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нивото на безработица във Великобритания се е увеличило за първи път от юли насам, а растежът на заплатите се е забавил, което е още едно доказателство, че пазарът на труда се охлажда и част от инфлационния натиск, който притеснява Английската централна банка (АЦБ), се разсейва, предава Bloomberg.

Равнището на безработицата се е повишило до 3,9% през тримесечието до края на януари, което е неочаквано увеличение от 3,8% през трите месеца до края на декември, съобщиха от националната статистическа служба (ONS) във вторник. Ръстът на средните заплати без бонусите се е забавил до 6,1% през този период от 6,2%, отбелязвайки пето поредно забавяне, а компаниите са ускорили темпа на съкращаване на работни места.

Пазарът на труда във Великобритания се охлажда още повече. Графика: Bloomberg Пазарът на труда във Великобритания се охлажда още повече. Графика: Bloomberg

Резултатите показват, че усилията на централната банка да забави търсенето в икономиката облекчават горещия пазар на труда, което засилва натиска върху цените. Това може да накара централните банкери да намалят лихвените проценти по-късно тази година.

„Очакваме пазарът на труда да отслабне през следващите месеци, което би трябвало да ограничи инерцията при ръста на заплатите и да засили перспективите за намаляване на лихвените проценти след лятото“, коментира Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

Трейдърите засилиха залозите за по-ниски разходи по заеми, като в момента единодушно прогнозират четири намаления на основния процент, от по 25 базисни пункта всяко, през следващата година.

Въпреки че настоящите нива на ръст на заплатите остават над темпа, който Английската централна банка смята, че е съвместим с целта за инфлация от 2%, последните данни засилват увереността, че индикаторът се движи в правилната посока.

Делът на съкращенията се е увеличил за трети пореден месец до най-високото си ниво от 2021 г. насам, като е нараснал повече от два пъти от октомври до 4,6 на хиляда души, като 133 хил. са загубили работата си, а свободните работни места са намалели с 43 хил. за тримесечието до 908 хил., което е двадесето поредно понижение от пика около 1,3 млн. през 2022 г., стана ясно от доклада.

Броят на неактивните хора, които нито работят, нито търсят работа, е намалял с 28 хил. до 9,25 милиона през тримесечието до края на януари в сравнение с предходния тримесечен период.

Работниците, които получават минимална работна заплата, се очаква да получат увеличение на възнагражденията от 10% през април, което ще увеличи разходите на много компании. Скорошно проучване на АЦБ показва, че фирмите очакват увеличение на заплатите с над 5% през следващите 12 месеца.

Пазарите отложиха своите очаквания за това кога АЦБ ще понижи за първи път своите лихвените проценти от началото на пандемията. Инвеститорите вече са сигурни, че такова ще има през август – по-късно от очакваното в началото на годината. АЦБ ще внесе повече яснота с решението си следващата седмица, когато икономистите очакват лихвите да останат без промяна.

ONS призова за предпазливост при използването на данните за заетостта и безработицата, тъй като е имало проблеми в наблюдението на работната сила, които изкривяват резултатите. Проучването беше преустановено през октомври заради спад в броя на отговорите и беше възстановено едва миналия месец, когато ONS публикува претеглени данни за безработицата, заетостта и неактивността. Това е и причината икономистите да се съмняват в тяхната надеждност.

„Последният доклад за работните места в Обединеното кралство е леко гълъбов за Английската централна банка“, заяви Джеймс Смит, икономист за развитите пазари в ING. „Смятаме, че АЦБ ще иска поне да разгледа докладите за индекса на потребителските цени за април и май, последният обаче няма да бъде публикуван до срещата през юни.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още