IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще бъде водеща във възстановяването на бизнес имотите в Европа през 2024 г.

Жилищата и складовете изпреварват офисите като предпочитани активи от инвеститорите

11:20 | 01.03.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания изглежда ще движи възстановяването на имотния пазар тази година, тъй като чуждестранни инвеститори връщат капитал на изпитващия затруднения имотен пазар в региона, пише CNBC.

Очакваният спад на лихвите и скромното съживяване на икономиката ще стимулират притока на чуждестранни инвеститори, които се стремят да извлекат полза от „все по-привлекателните ценови нива“, показва ново изследване на консултантската компания Savills.

Очаква се американски, израелски, японски и тайвански инвеститори да са най-активни и ще допринесат за ръст на инвестиционната дейност в недвижими имоти с 20% през 2024 г., насочвайки вложенията си към Великобритания, Германия, Испания и Нидерландия, сочи изследването.

„Изглежда сме оставили най-лошото зад гърба си и поемаме към бавно възстановяване“, коментира Рашид Хасан, ръководител на отдела за глобални трансгранични инвестиции в Savills, пред CNBC.

„Великобритания е един от пазарите, които предлагат най-голяма отстъпка“, допълни той и отбеляза, че страната се развива „усилено и бързо“, но фундаментите – задълбочен пазар, лесна достъпност и ограничена вътрешна конкуренция, остават непокътнати.

Съживяване на имотите в Европа

Великобритания оглави класацията на консултантската компания CBRE на водещите дестинации в Европа за трансгранични инвестиции, като инвеститорите отбелязват по-ниските цени в страната и потенциала за висока възвръщаемост. Следват Германия, Полша, Испания и Нидерландия.

Лондон е начело в класацията на най-привлекателните градове за инвеститорите, следван от Париж, Мадрид, Амстердам и Берлин, сочи още допитването.

„Лондон е един от малкото градове, които постоянно показват устойчивостта си пред икономическите затруднения и остава голям магнит за глобалния капитал“, коментира Крис Брет, управляващ директор на отдела за европейски капиталови пазари в CBRE.

Според прогнозите Великобритания ще привлече една трета, или около 13 млрд. долара, от инвестициите само от американски компании през 2024 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Германия, Испания и Нидерландия са на следващите места сред страните, които ще се възползват най-много от американски пари.

Това се случва след тежка година за недвижимите имоти през 2023 г., след като по-високите лихви тласнаха нагоре разходите за обслужване на заемите и натежаха върху нагласите на инвеститорите.

Глобалните трансгранични инвестиции възлязоха на 196,3 млрд. евро през годината, което е спад с 40% спрямо петгодишното средно равнище, сочат данни на Real Capital Analytics. Спадът е бил най-силно изразен в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), където притокът на инвестиции е намалял с 59%. За сравнение, в Северна и Южна Америка свиването е с 56 на сто, а в Азиатско-Тихоокеанския регион е достигнал 12%.

Общо 65,2 млрд. евро са били инвестирани в континентална Европа през 2023 г., като повечето инвестиции са били направени от трансгранични купувачи в Европа, основно във Франция и Испания. Под половината (40%) от средствата са били инвестирани от купувачи извън Стария континент, най-ниския дял от 2010 г. насам.

Очаква се обаче тази тенденция да се промени, тъй като международни институционални и индивидуални инвеститори се завръщат на пазара на фона на признаците от Европейската централна банка и Английската централна банка за намаляване на лихвите.

„Очакваме, че Европа вероятно ще запази водещата си позиция като предпочитана дестинация за трансгранични инвестиции в следващите 12 до 18 месеца“, коментира Savills.

Жилища и индустриални имоти

Очаква се жилищата и складовете да бъдат най-големите победители от чуждестранните инвестиции през 2024 г.

Тази година за първи път логистичните и жилищните имоти изпревариха офисите като предпочитан клас активи за чуждестранните купувачи, сочи допитването на CBRE. Над една трета (34%) от инвеститорите са изразили предпочитание към логистичните, а 28 на сто – към жилищните спрямо 17%, които са предпочели офисите.

Това се случва, след като сделките с офиси намаляха със 71 на сто спрямо петгодишното средно равнище през 2023 г. на фона на притесненията за по-широкия пазар на бизнес имоти, сочат данни на RCA.

Но Хасан каза, че остават варианти за „опортюнистични инвеститори“, които се стремят да се възползват от силни отстъпки при офис и търговските площи.

„Изненадващо чуваме изявления от инвеститори, че искат да инвестират в офиси. Занапред ще има по-малко негативни нагласи към офисите“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още